Изтупани данъчни ще следят камионите по пътищата 10.01 | 08:30

Нова наредба предвижда служителите да работят на смени по 24 часа

От Цанка Донкова

Униформени данъчни вече ще спират камионите за проверка на пътя. Служителите ще бъдат въоръжени със стоппалки и специално облекло. Това се предвижда в нова наредба за осъществяване на фискален контрол върху рискови за хазната стоки, която е подготвена от Министерството на финансите, съобщава в. "Стандарт".

Служителите от новото звено за "Фискален контрол" ще бъдат видими и през нощта, тъй като ще бъдат снабдени с ясно различими обозначителни знаци.

Данъчните ще работят на смени от по 24 часа в денонощието. Идеята е те да окажат контрол и върху движещите се през нощта камиони. Върху дрехите на служителите задължително трябва да присъстват надписите "Национална агенция за приходите", "Фискален контрол" и логото на НАП.

Нововъведения има и по отношение на местата, където ще се осъществява контрола. Това няма да става на произволни места, а само на фискални контролни пунктове. Тези пунктове може да бъдат както на пътища, така и на жп гари и летища.

В наредбата се предвижда още след като се спре камион за проверка, шофьорът му да попълни заявление, в което ще описва стоката, място, дата и час на получаване, както и декларация с данни за превозвача и получателя на стоката.

Водещи