Какво наследство остави водният ад малко преди настъпването на 15 септември 18.08 | 12:45

Необходима е специализирана техника за почистването на Мизия

От Теодора Кокаланова

Няма да допусна да не започне учебната година. Въпросът е какво решение ще намерим. Това заяви кметът на засегнатия от наводненията град Мизия Виолин Крушовенски.

"В момента група от хора, лишени от свобода и предоставени от Врачанския затвор, заедно с доброволци и целия учителски колектив чистят едното училище – премахват дюшемета, изхвърлят отломки, кални предмети", подчерта кметът. 

По думите му постоянната комисия, която оценява образователната инфраструктура, му докладва за подобряване на ситуацията. "Поради високия стоеж на водите все още са пълни мазетата на професионалната гимназия и може да се създадат конструктивни проблеми, за което сме поканили конструктор да погледне", каза още Крушовенски. 

Кметът уточни, че предстои и отводняване на една детска градина. Той допълни, че към днешна дата обстановката се подобрява, водата се отдръпва и обстановката се следи. По думите му предстоящите парламентарни избори ще протекат нормално. "За гласуването няма да има никакъв проблем. Подготовката за изборите върви и всички секции се уточняват. Винаги можем да сменим секция, която е училище, с друго помещение, разполагаме с места, където да проведем гласуването", каза още Крушовенски. 

Поради нараснала опасност от инфекции заради наводненията в града кметът каза още, че засега не предвижда обявяване на епидемия заради регистрирани в кожния диспансер във Враца на заболели граждани от болестта "червен вятър". По думите му засега няма данни за заболели и от стомашни инфекции, но всичко зависи от личната хигиена. 

"Имаме нужда от специализирана техника, която да ни помогне за извозването на боклуците. Необходими са малки фадроми, които да помогнат на жителите на града при извозването на покъщнината и събраните отпадъци. От АЕЦ "Козлодуй" са осигурени камиони, които имат изключителен принос в почистването на отломките", каза още кметът.

Той допълни, че в момента в Мизия тече процес на извозване на покъщнината от пострадалите домове. Всички собственици изнасят имуществото си на улиците. Доброволни екипи от служители на общината с помощта на специализирана техника извозват покъщнината на специално определеното място край града, което се охранява с помощта на жандармерията, за да няма мародерски и вандалски прояви.

"Нашата първа грижа е, след като я извозим, да я обработим с дезинфектанти и да я поставим под строг режим на охрана", каза д-р Крушовенски. В Мизия продължава да се извършва дезинфекция на имотите, а на хората се раздават лични предпазни средства. Служители на общината с помощта на фирми извършват пръскане на влажните места в засегнатите имоти, улиците се мият с водоноски, в които има дезинфектанти, предаде агенция "Фокус". 

Водещи

Най-четени