Караджова: И занапред ще има населени места без канализация 21.09 | 10:40

Инвестициите във ВиК сектора изостават много, обясни екоминистърът

От Мартина Панайотова

"Малки населени места без канализация все още има и ще има и занапред”, заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова пред bTV.

Тя обясни, че приоритетни засега са големите градове, тъй като замърсяването там е по-голямо. Инвестициите във ВиК сектора през последните години изостават многократно от темпа на разрушаване на системата, смята Караджова.

Три са секторите, към които са насочени парите по Оперативна програма "Околна среда” – ВиК мрежата, управлението на битовите отпадъци, заедно с изграждането на депа и инсталации с цел рециклиране, както и биоразнообразието, тоест грижата за резервати и национални паркове, обясни екоминистърът.

Според нея най-сериозно се работи по първия сектор, където по проекти за над 50 пречиствателни станции и водоснабдителна мрежа са разпределени над 3 млрд. лева. С тези проекти се очаква да се подобри качество на водата и да намалеят авариите в редица населени места.

"Включва се и подмяна на канализационната мрежа – над 50 000 граждани ще имат тази услуга за първи път. Освен това усилията ни са насочени към по-малко отпадъчни води, замърсяващи реките и морето, сега те просто се изхвърлят без никакво пречистване”, каза още Караджова.



Водещи

Най-четени