Комисията за шистовия газ ще действа още шест месеца 10.10 | 12:27

БСП и "Синята коалиция" не приеха удължаването на срока

От Ралица Стоянова

Депутатите удължиха с шест месеца срока на Временната комисия за проучване, анализ и обсъждане на добри практики и законодателни решения относно добива на шистов газ, предаде агенция "Фокус". 

Гласуваха 114 депутати, 83 бяха "за", 30 "против" и 1 се въздържа. Народните представители не приеха предложението на депутата от "Синята коалиция" Асен Агов срокът на временната комисия да бъде до 31 декември 2012 г. "От интерес на това да не се раздумва повече по този въпрос е да съкратим срока. Това е компромисно решение”, заяви Агов и поиска прегласуване на предложението. То, обаче, отново беше отхвърлено с 5 гласа "за”, 45 против, 66 "въздържал се”.

Депутатът от ГЕРБ Петър Петров каза, че има достатъчно основания да бъде удължен срокът на комисията. Той подчерта, че мораториумът на НС е бил върху технологията за проучване и добив на шистов газ.

Парламентът да задължи комисията в едноседмичен срок да излезе с доклад, предложи депутатът от ДПС Рамадан Аталай. "Неправителствените организации смятат, че проучванията на шистовия газ не е полезно за България, но вие сте тези, които трябва да вземете решение”, каза депутатът.

Народният представител от "Коалиция за България" Петър Курумбашев заяви, че депутатите могат да отидат и до Франция, където има наложен мораториум. Той каза, че е необходимо председателят на комисията да събере в доклад получените данни до момента и да се прекрати дейността на временната комисия. "Абсолютно безпредметно е удължаването срокът на тази комисия," подчерта Курумбашев.

Управляващите да спрат с тенденцията да приписват на НС неприсъщи за него дейности, призова депутатът от ДПС Четин Казак "Престанете да угаждате на изпълнителната власт. Българския парламент има ясно разписани правомощия", подчерта депутатът.

Мораториумът върху проучването и добива на шистов газ беше приет в средата на януари.

Водещи

Най-четени