Конфискацията на имуществото на братя Галеви се отлага 13.11 | 13:31

Те трябва да са "на линия", за да могат да се защитават

От Андриян Георгиев

Върховният касационен съд (ВКС) отложи за неопределено време делото за конфискация на имуществото на братя Галеви, които са обявени за международно издирване, след като през май изчезнаха безследно.  

Съдебният състав поиска от прокуратурата да посочи актуалните адреси на Ангел Христов и Пламен Галев в страната или в чужбина, за да може те да бъдат редовно призовани и така да бъде спазено правото им на процесуална защита, съобщава агенция "Фокус".

Адвокат Емил Велинов, който досега защитаваше Галеви пред другите инстанции, трябва да получи пълномощни от тях, за да може да ги представлява в това наказателно производство.

Делото е образувано по искане на главния прокурор за възобновяване на делото на Ангел Христов и Пламен Галев, в частта на наложеното наказание "конфискация”.

В искането главният прокурор твърди, че "не са събрани доказателства за имотното състояние на подсъдимите и не е посочено какво имущество се конфискува”, затова иска възобновяване на делото и връщането му на апелативния съд за ново разглеждане в частта за конфискацията.

На 6 юли 2011 г. Софийският апелативен съд постанови за Пламен Галев 7 години затвор, глоба в размер на 10 000 лв. и конфискация на 1/3 от имуществото му. Ангел Христов беше осъден на 5 години затвор, беше глобен със 7 000 лв. и конфискация на ¼ част от имуществото му.

На 3 май 2012 г. ВКС измени присъдите, като присъдата на Пламен Галев беше намалена от 7 на 5 години.

Междувременно за 6 февруари 2013 г. в Кюстендилския окръжен съд е насрочено дело за конфискацията на имуществото на "братята". През август Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност поиска от съда да бъде отнето в полза на държавата тяхно имущество за над 4,2 милиона лева.

Искът за конфискация включва имота в село Ресилово, по известен като "имението" на Братя Галеви, където те живееха зад дебели бетонови стени и под строга охрана.

Сред описаното имуществото са дялове от действащи фирми на Галеви, както и девет луксозни автомобила от марките Mercedes и Audi.

Водещи

Най-четени