Лансираме столицата с магнитчета и тениски „Аз обичам София“ 24.09 | 15:22

Общината ще си ги изработва сама, градът ще има и нов герб

От Гергана Златкова

Кандидатурата на София за европейска столица на културата ще бъде подкрепена с редица действия на Столична община. В това увери д-р. Тодор Чобанов в интервю за "24 часа".

Общината планира редица културни инициативи, модерна платформа, фокусирана върху хората и творците, споделянето, съпреживяването и съвместното създаване на арт.

Чобанов съобщи още, че Общината планира да се популяризира столицата в очите на чужденците с производството на сувенири. Това ще се случи с помощта на специална пещ, ползвана за производството на украсата на Централна минерална баня.

"Ще я пуснем да работи и да произвежда керамични сувенири, като ще направим ателиета за деца, които ще ги изработват с майстори в бъдещия музей за история на София. За първи път от много време общината произведе серия пощенски картички, които се продават в музея под "Света София".

Това е само първата ни стъпка за развиване на цяла сувенирна гама. Ще търсим различни партньорства. Имаме идея да обявим конкурс за дизайн. Сега сме съсредоточени върху сувенирите за обектите, които сме пуснали или предстои да заработят. Ще привлечем италианско ноу-хау в тази сфера."

Чобанов заяви още, че се обсъждат няколко варианта на магнитчета. Освен това съвсем скоро ще има нов герб на музея, в центъра на който е Централна минерална баня. Автор е известният художник проф. Божидар Йонов.

Той ще отвори снабден със сувенири, които са много важни малки продукти, радващи посетителите и оставящи траен спомен за преживяното.

Амбицията е общината сама да произвежда и продава своите сувенири. Като начало музеят ще развие този капацитет. Същото е и решението за кафенето, което ще отвори там.

"Ще си сътрудничим със специализирани средни училища и то ще бъде част от стратегията за повишаване на интереса към музея. Заведението ще бъде ретро като обзавеждане и вид, както и като продукти, които ще предлагаме само ние", каза той.

Относно превърналият се в главно препъни камъче на Общината паметник при НДК, Чобанов заяви, че до дни ще стартира конкурсът за визията на пространството около паметника.

Той ще е отворен. Ще се приемат проекти със запазването на паметника и с идеи с какво да бъде заменен. Водят се разговори с група "трансформатори" да направим обществено обсъждане на заданието.

Водещи

Най-четени