Един документ по-малко ще пишат личните лекари 16.12 | 17:20

Хроничноболните пациенти ще могат да си купуват лекарства в цялата страна

От Елена Коцева

Административната работа на лекарите намалява, според новите условия в Националния рамков договор за 2011 г. (НРД), договорени между НЗОК и Българския лекарски съюз.

Облекчава се работата при издаването и отчитането на направленията от общопрактикуващите лекари и специалисти за изследвания, като отпада задължението за издаване на втори екземпляр.

Освен това от средата на следващата година финансово-отчетните документи (фактура, спецификация и отчети) ще могат да се предоставят на РЗОК по електронен път, подписани с електронен подпис. Това ще улесни изпълнителите на медицинска помощ и ще подобри контрола от страна на НЗОК.

В НРД 2011 са договорени текстове, съгласно които издаването на медицинско направление да става по преценка на личния лекар в зависимост от обективното състояние на пациента.

От 3 на 4 прегледа годишно се увеличава броят на диспансерните прегледи, извършвани от общопрактикуващи лекари на пациенти с неинсулинозависим диабет.

Разширява се и достъпът на хроничноболните пациенти до изписване и отпускане на частично или напълно платени от НЗОК лекарства.
Досега те можеха да изпълняват изписаните им рецепти само на територията на съответната РЗОК, на която са избрали личен лекар. От следващата година хроничноболните ще могат да получават своите лекарства, в която и да е аптека, сключила договор с НЗОК, на територията на цялата страна.

По стария механизъм остават единствено рецептите за предписване на лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества, скъпоструващи лекарствени продукти, отпускани от комисия в НЗОК, както и медицинските изделия и диетичните храни за специални медицински цели.

В НРД 2011 са договорени текстове, съгласно които издаването на медицинско направление да става по преценка на личния лекар и в зависимост от обективното състояние на пациента.

От 3 на 4 прегледа годишно се увеличава броят на диспансерните прегледи, извършвани от общопрактикуващи лекари на пациенти с неинсулинозависим диабет.

Приети са и текстове, с които се облекчават изискванията за сключване на договори с общопрактикуващи лекари (ОПЛ), относно наемането на медицински персонал от тях.
Повишен е прагът, над който ОПЛ са задължени да наемат допълнително медицински персонал. Също така отпада ограничението за работа на пълен работен ден на наетите от ОПЛ лекари.

Приет е и текст, с който лекарите не носят отговорност в случаите, в които пациентите не са изпълнили назначените от тях прегледи и изследвания.

Водещи

Най-четени