Летище "София" разполага с 1800 тона керосин 03.08 | 15:59

Наличният керосин ще стигне за още 8 дни безпроблемно зареждане на самолетите

От iNews.bg

В момента в скадовата база на летище "София" има 1 200 тона керосин.

Това заяви изпълнителният директор на летище София Веселин Пейков.

По думите му на разтоварището на летището има още 10 цистерни с по 60 тона керосин, което прави допълнително още 600 тона.

Общото количество, с което разполага летището, е 1 800 тона. Това количество ще стигне за още 8 дни безпроблемно зареждане на самолетите, уточни Веселин Пейков.

По думите му дори и след тези осем дни няма да има проблем със зареждането на самолетите, защото от летището са в непрекъснат контакт с "Лукойл авиейшън" и доставките ще продължат ритмично.

Консумацията на керосин през последните дни е спаднала със 100 тона, тъй като самолетите идват заредени с гориво от летищата, от които излитат.

Веселин Пейков добави, че ежедневно авиокомпаниите искат информация за реалната ситуацията у нас и от летище "София" предоставят данни за наличностите от керосин.

От летище "София" не съветват авиокомпаниите да зареждат самолетите с гориво в чужбина.

iNews припомня, че днес с правителствено решение се отблокира авиогориво от Държавния резерв. Количеството е разчетено за 10 дни. Решението се взима, въпреки че още не е изхарчено горивото, което беше отблокирано миналата седмица. 

От вчера "Лукойл Нефтохим" работи отново, след като Административният съд спря решението за отнемане на лиценза на складовете от страна на Агенция "Митници". Мотив за издаване на такава заповед беше това, че от нефтопреработвателната компания не са монтирали измервателни уреди, които да са свързани с Националната агенция по приходите (НАП)

Най-четени