"Лукойл Нефтохим" възобновява нормалния ритъм на работа 02.08 | 15:56

Премахнати са митническите пломби и е възобновен вносът и износът на петрол

От Деляна Петкова

"Лукол Нефтохим Бургас" поетапно възобновява нормалния технологичен режим на инсталациите, съобщиха от пресслужбата на комбината, цитирани от БТА. 

След заповед на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов от днес са премахнати митническите пломби по съоръженията в комбината и нефтеното пристанище "Росенец". Така вече е възстановен вносът на петрол и експедиция на горива.

iNews.bg припомня, че миналата седмица Агенция "Митници" отне лиценза на руската петролна компания за извършване на дейност по закона за данъчните складове. Причината е забавено монтиране на измервателни съоръжения.

От "Лукойл" обаче обжалваха действията на ведомството, а Административният съд в София отмени решенията с мотива, че "са налице достатъчно доказателства, обуславящи извода, че предварителното изпълнение ще причини на жалбоподателя значителна или трудно поправима вреда по смисъла на чл. 166, ал. 2 АПК."

По-рано днес шефът на Агенция "Митници" коментира, че рафинерията ще работи "все едно дали има лиценз". Държавата междувременно ще обжалва решението на Софийския градски съд (СГС). Докато следващата съдебна инстанция се произнесе, "Лукойл" ще работи, беше неговото мнение.

Решението на Агенция "Митници" за отнемането на лиценза на данъчните складове "Нефтохим Бургас" и Нефтен терминал "Росенец" на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД беше връчено на "Лукойл" на 26 юли.

Няколко дни по-рано, на 22 юли, компанията официално призна, че се е забавила с монтирането на измервателни уреди, което е задължение по Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС).

От рафинерията се аргументираха, че предвидените срокове са твърде кратки.

Водещи