Любомир Павлов пак пред съда за измама 26.07 | 10:09

Между капките обаче минава другият съсобственик на „Труд“ и „24 часа“ Огнян Донев

От Кремена Бедерева

Софийският апелативен съд (САС) отмени постановлението за прекратяване на делото за документна измама срещу съсобственика на "Труд" и "24 часа" Любомир Павлов и адвоката му Стоян Николов.

Съдът върна делото на Софийската градска прокуратура (СГС) със задължителни указания за доразследване.

За престъплението се предвижда от 3 до 15 години затвор. Магистратите възстановяват отменения запор на 43 от дяловете на Павлов в "Медийна група България холдинг" и на 47 дружествени дяла от капитала на "БГ Принтмедия".

Павлов и адвокатът му отново са със забрана за напускане на страната, както и с парични гаранции - 50 000 лв. на Павлов и 10 000 лв. на Николов.

Според съда прокуратурата е оневинила Павлов заради факти, за които дори не го е обвинявала, а доказателствата срещу него е оставила без коментар.

"В постановлението на прокурора липсва анализ на събраните по делото доказателства, като не се сочат съображения защо се приемат за установени определени факти, а други изобщо не са обсъждани", пишат съдиите Антоанета Данова, Лада Паунова и Вера Цветкова. Те не пестят критики и за определението на Софийския градски съд (СГС), оставило в сила прекратяването. СГС "на практика е заместил прокурора в разрез с правомощията си по закон", категорични са тримата.

Между капките обаче минава другият съсобственик на "Труд" и "24 часа" Огнян Донев. Съдът няма правомощия да иска възстановяване и на неговото обвинение за пране на пари, тъй като това е престъпление срещу финансовата система. В тези случаи интересите на държавата трябва да бъдат защитени от прокуратурата, но тя е прекратила обвинението.

От името на държавата обаче в друг процес прокуратурата може да предяви граждански иск за вреди срещу Донев, заявиха съдии пред в-к "Преса".

На 12 юни миналата година Софийската градска прокуратура повдигна три обвинения на Любомир Павлов и Огнян Донев за това, че чрез използване на документи с невярно съдържание са придобили зад гърба на съдружниците собствеността на 83% от "Медийна група България". Павлов бе обвинен за пране на пари и документно престъпление, а Донев - само за пране на пари.

Наложени бяха и запори на дяловете на двамата в "Медийна група България", както и на дялове на Павлов в "БГ Принтмедия". Разследването тръгна след сигнал на бившите им съдружници Христо Грозев и Карл Хабсбург.

Неочаквано по-малко от година след започването на разследването срещу Павлов и Донев, през март тази година делото бе прекратено.

Аргументите бяха, че няма доказателства за документна измама и пране на пари. Прокурорът дори бе посочил, че Христо Грозев (един от ограбените съсобственици на вестниците "Труд" и "24 часа") се е отказал от показанията си. Никога не съм оттеглял каквито и да е показания от протокола за разпит, който е в кориците по делото, и това може да се види "безсъмнено ясно", написа в жалбата си до СГС Грозев.

Той напомни, че привличането към наказателна отговорност на Любомир Павлов и Огнян Донев е заради използвани неистински (антидатирани) документи и серия симулативни сделки, чрез които двамата са получили незаконно дяловете на австрийското дружество "БГ Приватинвест" в "Медийна група България", собственик на двата вестника.

Решението на Софийския апелативен съд за подновяване на делото срещу Павлов е окончателно.

Водещи

Най-четени