Нови обвинения срещу Любомир Павлов 27.07 | 12:26

Издателят на "24 часа" и "Труд" е обвинен за укриване на данъци и пране на пари

От Диана Цветкова

Нови обвинения са повдигнати на издателя на вестниците "24 часа" и "Труд" Любомир Павлов – за укриване на данъци и пране на пари.

 

Обвиненията са за общо четири престъпления – три са за пране на пари, а четвъртото е за укриване на данъци в размер на 500 000 лева. На бизнесмена е наложена гаранция в размер на 100 000 лева.

Тази сутрин Павлов отново бе привикан в Националната следствена служба (НСлС), където се яви в компанията на двама адвокати. Очаква се по-късно днес той да даде изявление по случая на специална пресконференция.

Миналия месец срещу него и съдружника му в "Медийна група България" Огнян Донев бяха повдигнати обвинения за пране на пари, невярно документиране и документна измама. Тогава двамата бяха освободени срещу гаранции от по 50 хиляди лева.

Преди седмица пък прокуратурата обвини Огнян Донев за укриване на данъци в размер на 63 милиона лева в качеството му на изпълнителен директор на компанията "Елфарма" АД. Според държавното обвинение престъплението е извършено през 2007 г. Бе му наложена рекордната за страната ни гаранция от половин милион лева.

Собствениците на "Медийна група България" Любомир Павлов и Огнян Донев попаднаха в центъра на вниманието на разследващите след сигнал на бившите им съдружници в холдинга, с които се съдят за прехвърлянето на контролния дял от акции – Христо Грозев, Карл Хабсбург и Даниел Риц. Тримата твърдят, че чрез покупката на вестниците "Труд" и "24 часа" Павлов и Донев са изпрали пари, придобити от престъпна дейност.

Преди дни обаче стана ясно, че Софийският градски съд е обявил за нищожни договорите за продажба на дружествени дялове на австрийското дружество "БГ Приватинвест ГмбХ, в което участват Христо Грозев, Даниел Руц и Карл Хабсбург. На практика това означава, че те не са съиздатели на вестниците "Труд" и "24 часа".

Причината е, че на 1 декември 2010 г. австрийското дружество, което е купило дялове във фирмата-купувач на медийната група, не е било регистрирано и не е имало общо събрание.

Водещи

Най-четени