Майката на Мирослава: По-лека присъда за Заека, ако признае истината 13.06 | 08:35

Според семейството на убитото момиче поръчителите и извършителите се прикриват. Искат разследването да продължи

От Гергана Златкова

Въпреки че Марио Любенов – Заека направи пълни самопризнания за убийството на Мирослава и беше осъден по съкратеното производство на 25 години затвор, семейството на убитото момиче не смята, че истината е излязла наяве.

Според адвокат Зорница Петрова, която представлява майката и сестрата на Мирослава, информацията, че Заека е направил самопризнания, не е вярна:

"През последните няколко дни навсякъде се говори как Заека е направил самопризнания, но това реално не е така. Той пожела процесът да върви по съкратено производство, тоест той е съгласен със събраните доказателства и експертизи.

За да е пълно самопризнание, обвиняемият трябваше да застане пред всички и да разкаже какво се е случило, да му задават въпроси, ако има нещо неясно.

Според мен това е тактика на защитата. Ползата за него е, че по този начин намали наказанието си с една трета. Освен това в процеса има много доволни страни.

Някой прикрива някого. Защото при един процес, който се развива по правилата на НПК, частните обвинители щяха да имат право да посочват доказателства и да задават въпроси. Това щеше от своя страна да доведе до разкриването на всичко”, категорична е адвокат Петрова.

Майката на Мирослава също не е доволна от присъдата.

"Те просто затварят кръга на изследването. Обвиняемият реално не е разпитан, всичко е на хартия. Ние искаме да продължим, за да се разбере кои са и другите виновни в убийството на дъщеря ми”, категорична е Емилия Шумкова.

Тя е готова на по-малка присъда за Заека, ако той каже кои са поръчителите и участниците.

"Експертите не си свършиха достатъчно добре работата”, смята тя.

В ефира на Нова телевизия сестрата на Мирослава – Елеонора, обясни, че изборът на Петрова се е наложил, тъй като без обяснения сегашният адвокат на Цветанов - Менко Менков, е отказал да поеме делото.

Майката на убитото момиче пък е категорична:

"Няма да се успокоя, докато не разбера истината – кои са истинските извършители и поръчители."

Водещи

Най-четени