Николай Милошев поема "земетръсното" образование 12.03 | 18:13

Поредната изненада в служебното правителство - сеизмолог става образователен министър

От Елена Коцева

Николай Милошев поеме Министерството на образованието, младежта и науката в служебното правителство.

Така след акад. Стефан Воденичаров образователното ведомство ще бъде поето от кадър на Българска академия на науката, тъй като проф. Николай Милошев е и.д. председател на БАН в момента, а от 2008 до 2012 година е заместник-председател на Общото събрание на академията.

Николай Милошев е роден е на 4 юни 1959 г. в град София.

През 1982 г. завършва Факултета по Математика и Механика на Софийския Университет "Св. Климент Охридски”, а през 1985 г. магистратура по физика.

От 1985 г. до 1990 г. работи като специалист-физик в Геофизичния Институт на Българската академия на науките. В периода 1990 г. – 1999 г. работи като научен сътрудник в същия институт.

През 2001 г. е назначен за заместник-директор на Геофизичния Институт, а от 2002 до 2010 година е негов директор.

От 2004 г. до 2010 г. е председател на Съвета на директорите на направление "Науки за Земята”в БАН. 

От 2011 г. е професор в националния Институт по Геофизика, геодезия и география. Като такъв досега той информираше за земетресенията на територията на страната ни.

Днес пък предишното ръководство на МОНМ отчете работата си до този момент. Акад. Стефан Воденичаров посочи, че нови рецензенти ще разгледат отпуснатите средства по проекти в "Научния фонд", а ако се налага ще се мине и през съдебни процедури. 

В ресора за прогимназиално и гимназиално образование зам.-министър Милена Дамянова остави законопроекта за предучилищно и училищно образование, който предвиждаше и реформа, на ниво обсъждане в парламента. Законопроектът предизвика силно противопоставяне от страна на много граждани и някои неправителствени организации. 

Водещи

Най-четени