Мистерия витае около водата, след пороите в Берковица и Георги Дамяново 18.09 | 19:40

Забраната за използване на водата за пиене остава в сила

От Теодора Кокаланова

Нестандартни са резултатите от последните проби, взети от водата в град Берковица и община Георги Дамяново. Това съобщи д-р Даниела Караилиева, директор на Регионална здравна инспекция – Монтана.

Тя добави, че ситуацията е влошена от проливните дъждове на 16 и 17 септември, затова ограничението водата да не се ползва за пиене остава в сила. Населението в град Берковица трябва да ползва бутилирана вода.

"В община Георги Дамяново мярката се отнася за почти всички населени места, защото другият водоизточник, който не е пострадал при наводненията на 5 септември, е замътен от последните проливни дъждове", уточни д-р Караилиева.

По думите й в село Говежда се осигурява вода с водоноска, която също се изследва. "Резултатите са добри. В село Говежда е най-голямата авария. Водоизточникът е в планината, но е отнесен почти целият водпоровод. Неговото възстановяване ще стане много трудно и ще трябва да бъдат осигурени допълнителни средства", каза д-р Караилиева.

Тя отбеляза, че кметът ще кандидатства пред Междуведомствената комисия или с други проекти, за да осигури необходимите средства. За село Дълги Дел е осигурена вода, като е включено речно водохващане, предаде агенция "Фокус". Водната стихия обаче е отнесла водопровода между двете села и връзката не е възстановена. "Говежда е най-критичното място, където осигуряваме вода с водоноска", подчерта Караилиева.

Тя добави, че ползването на вода от местни водоизточници за битови цели е допустимо, но с повишено внимание. "Тези водоизточници са много плитки и съществува риск да бъдат замътени от обилните дъждове. Съществува риск и от замърсяване от торища или извършвана в близост дейност", каза още д-р Караилиева. 

Най-четени