Митрополит Кирил: Неофит никога не е бил доносник 24.02 | 18:31

Да не стане "умря мъжът на болната жена", коментира той слухът за здравето на патриарха

От Диана Цветкова

Като прекрасен певец, завършил московската духовна академия, работещ за единството и за разбирателството в църквата. Така варненският и великопреславски митрополит Кирил, който бе временно оглавяващ Светия синод, описа новия патриарх на България в ефира на bTV.

Дядо Кирил отказа да говори директно за здравословното състояние на митрополит Неофит, попитан вярно ли е, че изборът му начело на Синода е резултат от договорка, защото патриархът има сериозни сърдечни проблеми. Според слуховете целта на избора му е да може след няколко години пловдивският митрополит Николай да е навършил възрастта за патриарх и да оглави църквата.

"Аз нямам такива сведения, но може да се получи, че умря мъжът на болната жена", заяви Кирил и не пожела да коментира повече темата.

За здравословното състояние на митрополит Галактион, който не присъства на днешния събор, нищо че бе един от претендентите за престола Кирил потвърди: "Болен е и едва го спасиха докторите".

Според Кирил темата за агентурното минало на новия патриарх трябва да бъде забравена и да се гледа напред. Той бе категоричен, че Неофит никога не е бил доносник.

Една част от духовенството са били агенти, но други никога не са се съгласявали, нито са доносничили на службите, заяви той и изтъкна, че докато бе митрополит Неофит е направил много за църквата.

"Няма човек без грях, но имаме изповед, покаяние", посочи варненският митрополит.

Той изрази надежда новият патриарх да направи много за църквата и че вярващите в църквите ще се увеличават. Посочи, че за липсата на вяра вина имат 45-те години социализъм, които откъснаха хората от храмовете, както и проблемите в последвалите години от демокрацията, като разколът в църквата.

"Всички сме виновни донякъде", заяви Кирил.

Попитан къде е "Линкълн"-а му – скъпият хибриден автомобил, с който влезе в полезрението на общественото внимание, архиереят заяви: "Че, във Варна си е. Ама аз едва се навирам в него. Не е чак толкова луксозен".

Водещи

Най-четени