Митрополит Николай: Църквата в Батак трябва да е действаща 13.04 | 12:18

Причината - Светите баташки мъченици са отишли не в музея, а в Дома Господен

От Андриян Георгиев

Пловдивският митрополит Николай "в никакъв случай" няма да спре богослуженията в църквата "Света Неделя” в Батак, заяви самият той, цитиран от агенция "Фокус".

Причината за това била, че Светите баташки мъченици са отишли не в музея, а в Дома Господен, в храма Божи, където да намерят спасение на душите си в чертога на Господа, за да достигнат до висотата на мъченическия подвиг.

Според владиката особено след канонизацията от миналата година свещен дълг на всички бил да почитаме светите баташки мъченици като божеугодници. По думите на митрополита вече е грях да наричаме техните мощи кости, а храмът, в който до миналата година беше гробът им, да го наричаме костница, или гробница.

"Затова нека бъдем благоразумни и нека да отправяме молитви към Светите баташки мъченици и да се радваме, че имаме цял сан божеугодници, които да се застъпват, да се молят и просят Божия благодат и милост за благочестивия православен български народ", каза митрополит Николай.

По думите му най-съществената причина историческата църква "Св. Неделя" в Батак да бъде действащ храм е това, че тя е храм Божи и волята на неговите ктитори и строители е именно такава - да бъде действащ храм.

Пловдивският митрополит каза още, че този храм е престанал да бъде действащ и се е превърнал в музей – паметник на културата, през времето на комунизма. "Ние знаем, че това беше време на войнстващ атеизъм и не би трябвало да се връщаме към това злощастно за вярата, духа и морала на нашия народ време", каза митрополит Николай.

Попитан няма ли по този начин да се противопостави на Министерството на културата и на закона митрополитът отговори с думите: "Господ Исус Христос казва: Отдайте кесаревото - кесарю, и Божието - Богу. Светите отци пък казват, тълкувайки тези думи на Господа: Отдайте кесаревото - кесарю, дотолкова, доколкото то не противоречи на Божието. Затова ние ще отстояваме Божието със знанието, че това е храм, посветен на Света Великомъченица Неделя, че на този храм е снизходил Светият Дух в свещения миг на неговото освещаване."

Според Пловдивския митрополит никой няма право да реши, че това отсега и вовеки няма да бъде храм.

"Право на Светата църква е да служи, а наш свещен дълг е да просим чрез молитвена прослава на подвига на баташките мъченици тяхната закрила над нашия народ", завърши пловдидският владика. 

iNews припомня, че гражданите на Батак искат да се проведе референдум по въпроса, дали историческата църква "Св. Неделя", която доскоро беше единствено костница-музей в памет на клането по време на Априлското въстание, да се превръща в действащ храм. 

Батачани обвиняват Пловдивския митрополит Николай и Българската православна църква (БПЦ) за това, че са превърнали костницата-музей в действащ храм, което в някакъв смисъл е гавра с паметта на изколените в църквата 2000 деца, жени и мъже, защото в един действащ храм се правят кръщенета, сватби и др. ритуали, които не са подходящи за място, пропито с кръв.  

Най-четени