Младенов: Не решихме тежките въпроси в енергетиката 03.03 | 10:40

Министърът в оставка съжалява, че не успял да завърши започнатото с Македония

От Елена Кирилова

Има много тежки въпроси в енергетиката, които правителството не можа да оправи през последните 4 години, заяви министърът на външните работи в оставка Николай Младенов в ефира на bTV.

По думите му първата индикация за проблемите в този сектор у нас е било приемането на третия енергиен пакет от Европейския парламент. Той е свързан с либерализацията на енергийния пазар в ЕС. Според Младенов още тогава България се е противопоставила на либерализацията, но това е било част от политиката на тогавашното правителство.

"Тази тема остана на заден план, не й се обърна достатъчно внимание от енергийното ведомство”, обясни министърът в оставка.

Според Младенов кабинетът "Борисов” е направил всичко възможно да ограничи заробващите връзки в сектора, но процесите продължават и трудно биха могли да бъдат спрени. По думите на министъра е нямало да се стигне дотук, ако не е бил намерен начин за източването на българския холдинг.

"Това правителство не се е възползвало по никакъв начин от тези схеми или проблеми. Опитахме се в максимална степен да ги овладеем”, категоричен е Младенов. Той смята, че ЕРП-тата трябва да отговарят на много сериозни въпроси. Един от тях е защо определени политически партии като ДПС имат представители в тях.

Във връзка с оттеглянето си министърът на външните работи в оставка обяви, че това, което най-много го притеснява е, че не е успял да завърши започнатото с Македония, защото сме на крачка от приключването на ключов договор.

Относно плановете си за бъдещето Младенов заяви, че иска да си почине една седмица, да дойде на себе си и да види семейството си. След това ще започне подготовката за следващите избори, защото той отново ще бъде част от екипа на ГЕРБ. За момента той планира да се включи в подготовката и платформата на партията.

Младенов смята, че оставката на правителството е бил най-добрият ход.

"В България има политическа криза, но няма криза на държавността, няма разпад на държавността, защото имаме функционираща парламентарна система. Важно е да има ясен вот и да се знае зад какви идеи застават хората”, обясни той.

Според него правителството никога не се е отказвало от отговорността си.

За президента Плевнелиев министърът в оставка обясни, че отговорностите падат върху него много рано в неговия мандат. Той призова хората да отдадат цялата си подкрепа на държавния глава, така че той да може да изпълни конституционните си задължения.

Водещи

Най-четени