Найденов: Проблемът с бездомните кучета е от липсата на контрол 03.04 | 14:34

Земеделският министър е против евтаназията на бездомните кучета

От Ивелина Георгиева

Проблемът с бездомните кучета е свързан с липсата на контрол, коментира земеделският министър Мирослав Найденов. Според него общинските власти в контролната си дейност трябва да имат по-голям ресурс.

Неправителствените организации също трябва да направят нещо по този въпрос, иначе те отварят фронт срещу кмета Йорданка Фандъкова, коментира още Найденов по повод наболялата тема за бездомните кучета. Те отново влязоха във фокуса на обществото след като глутница нападна и изпохапа възрастен човек в столичния квартал "Малинова долина".

Според Найденов трява някой трябва да каже на неправителствените организации, че трябва да помогнат, а не само да критикуват.

Преди 3 години земеделският ни министър беше начело на фирмата "Екоравновесие", която се занимава с популацията на бездомните кучета в София. Тогава той е работил много добре с неправителствените организации и от 15 хил. бездомните кучетата са намалели до 9 хил., обясни самият Найденов. Причината според него е била засиленият контрол.

Той каза, че е против евтаназията, но кучетата, които са участвали в инциденти трябва да се приспиват.

Избиването на 10-20 животни няма да реши проблема, категоричен беше найденов. Но от друга страна не може да продължава ситуацията хората да изпитват страх да ходят по улиците. Това ще се окаже най-големият проблем на Столичната община, заяви Найденов. 

Няма умисъл за несправянето с проблема, вярва обаче Найденов - при едни това е въпрос на кауза, но пък други просто не се справят с работата си.

"След като се увеличава популацията, нещо не работи както трябва". В четвъртък ще има голяма конференция с участието на Столичната община, Министерството на земеделието и храните (МЗХ), както и с представители на Националното сдружение на общините. На това събитие ще се дискутира проблемът с бездомните кучета у нас. 

Водещи

Най-четени