Намаляват производството на ток от АЕЦ "Козлодуй" 04.04 | 07:46

Това се прави за сметка на електроенергията, добивана от водните централи

От Диана Цветкова

"От съображения за национална сигурност в момента се ограничава производството на електроенергия от АЕЦ "Козлодуй", от въглища и от възобновяеми енергийни източници, за сметка на електроенергията, добивана от водните централи."

Това заяви зам.-министърът с ресор енергетика Божан Стоянов пред агенция "Фокус".

По думите му в момента много от язовирите се пълнят и тази вода трябва да се отработи, за да не бъдат предизвикани наводнения.  Увери, че няма нищо притеснително в намаляването на производството на енергия от АЕЦ "Козлодуй" и това се е случвало и преди по това време на годината.

"Потреблението на електрическа енергия е силно намалено и сме изправени пред труден избор – кои точно производители на електрическа енергия и кои точно централи да спрем", допълни той.

Обясни, че в момента се поддържа необходимият минимум от работещи на въглища централи, за да има т.нар. стабилност в електрическата система.

Стоянов увери, че въпреки тежката ситуация експертите от Централно диспечерско управление, които контролират изключването, взимат правилните решения. По думите му те са "продиктувани първо от съображения за национална сигурност, второ – от съображения за електрическата система и трето – от съображения за икономическия и финансов ефект върху потребителя и държавата като цяло”.

"Много различна е ситуацията от ситуацията, в която се намирахме миналата година, когато далеч не бяха инсталирани толкова много слънчеви и ветрови източници. От друга страна – икономиката на България се свива, а съответно – и потреблението на електроенергия", коментира Стоянов.

Развитието на икономиките на съседните държави също има негативен ефект. "Ако миналата година сме изнасяли ток, в момента не изнасяме ток”, обясни зам.-министърът, визирайки кризата в Гърция.

"Имаме задължителни ангажименти за изкупуване на скъпа енергия, която, общо взето, не ни трябва. В момента също така имаме много водна енергия. И имаме ангажименти да изкупуваме скъпа енергия от нови възобновяеми енергийни източници. Това са оперативните проблеми, а в същото време – финансовото състояние е лошо”, допълни Божан Стоянов.

Водещи

Най-четени