Нападателят на Доган бил замесен със столичен наркобос 20.01 | 12:49

Според Цветан Цветанов разводът на родителите на Енимехмедов натрупал у него агресия и желание за изява

От Елена Кирилова

Нападателят на Ахмед Доган Октай Енимехмедов е бил близък до известния столичен наркоразпространител Христо Ширев, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от агенция "Фокус”.

По думите на Цветанов Енимехмедов, който насочи пистолет към главата на лидера на ДПС, определя Ширев като свой близък приятел, Двамата има обща снимка.

Според психолозите арестуваният обяснил, че допреди две години е бил част от криминален контингент, а поведението му било агресивно. Нападателят е бил замесен в разпространение на наркотици, подчерта вицепремиерът.

Октай Енимехмедов е признал пред психолози, че е употребявал кокаин. Преди две години той решил, че е време да види какво се случва с политическия живот в страната и изявил желание да се включи в него.

Цветанов смята, че причината за атаката срещу Ахмед Доган е разводът на родителите на Енихмехмедов. Това довело до натрупване на агресия и желание за себеизява. Нападателят е признал още, че е симпатизирал на ДПС, като дори е гласувал за партията.

Във връзка с обвиненията, че полицията не е свършила работата си, премиерът Бойко Борисов заяви, че не може по време на партийни мероприятия да има полиция вътре в самата зала. По думите му това би довело до изказвания за полицейщина. Поради този факт всеки партиен форум се организира от партиите и те сами се грижат за намирането на охрана.

Разбира се, когато има внезапност на едно нападение, реакцията на службите винаги е закъсняла. То винаги е по-напред от тях, обясни той.

Според Борисов желанието на един политик да бъде близо до хората, винаги носи рискове от подобни инциденти.

Министър-председателят заяви, че не е съгласен, когато нападателят е български мюсюлманин да се търси етническа вражда.

"Омразата, която налага ДПС в годините, е изключителна. Каквито и да са му мотивите, това не е цивилизовано, не е правилно. Можеше да вземе микрофона и да каже каквото иска. Това е политически плурализъм. Това е демокрацията”, категоричен е Борисов.

Той потвърди, че не може да оправдае деянието, както и реакциите на длъжностните лица и на делегатите, които нападнаха Енимехмедов.

Чест прави на Лютви Местан и Христо Бисеров и колегата от НСО, който се опитваше да го предпази, подчерта Бойко Борисов.

Премиерът призова всички страни да са по-умерени, защото първите изказвания на Лютви Местан след инцидента, както и тези на Казак, са провокирали омраза.

Водещи