Николай Младенов призова за край на насилието в Нагорни Карабах 14.12 | 19:31

Външният министър е на обиколка в Южен Кавказ

От Владислав Рашков

От името на ЕС министърът на външните работи Николай Младенов изрази пред арменския си колега Едвард Налбандян голямата загриженост на общността относно конфликта в Нагорни Карабах, информираха от МВнР.

Районът е азербайджанска територия, която е населена предимно с арменци и е контролирана от непризнатата Нагорно-Карабахската република от 10 декември 1991 г. след гласуван референдум.

"Загрижени сме от постоянно ескалиращото напрежение на конфликта в Нагорни Карабах, особено през последните месеци", са заявили пред арменския си колега външните министри на България, Швеция и Полша. Тримата са на обиколка в Южен Кавказ. 

Разговорите им имаха за цел и да договорят срещата на високо ново на ЕС с Армения догодина, която ще има за цел подписването на договора "Източното партньорство”, предвиждащ споразумение за свободна търговия с ЕС.

Арменският външен министър Едвард Налбандян заяви, че страната му е много разтревожена от събитията в Сирия, където живеят 70 хил. арменски християни.

По думите на Младенов този проблем ще бъде решен, след като Сирия гласува новата си конституция. От началото на конфликта до сега 8 хил. сирийци са потърсили закрилата от арменските власти. 

Николай Младенов припомни, че догодина отпадат арменските визи за страните от Европейския съюз и асоциираните към Шенген.

Водещи

Най-четени