Новата ЕК – шанс България да се освободи от механизма за сътрудничество и оценка 14.01 | 16:20

За отпадането му ще настоява външният министър

От Христина Рафаилова

Външният министър Кристиан Вигенин обяви война на механизма за сътрудничество и оценка, прилаган спрямо страната ни от страна на Брюксел. 

Дипломат номер 1 обяви пред БНР, че след евровота пред новия състав на Еврокомисията ще бъде поставен въпросът за отпадането на мониторинга

Чрез него ЕК следи напредъка на страната ни в областта на вътрешния ред и сигурността, както и в борбата с организираната престъпност. 

Според Вигенин механизмът има своята давност и ако 7 години той не е постигнал целите, проблемът може да се крие в него, а не в страната ни. Поради това той смята, че критиките не трябва да бъдат отправяни само към България и Румъния.

Дипломат номер 1 се застъпи за идеята, вместо да се прилага мониторинг само на двете източноевропейски държави, да има общ механизъм за наблюдение над всички страни членки. 

Така според него ще има много по-ясни и обективни критерии, по които България да измерва напредъка си с останалите държави в ЕС. 

Европейските социалисти, част от които е и родната левица, номинираха председателя на ЕП Мартин Шулц за шеф на бъдещата ЕК. Ако това стане факт, правителството ни вероятно има шанс да тръгне по пътя на отпадането на механизма.

Водещи

Най-четени