Няма да отпадне мораториумът за шистов газ, успокоява Делян Добрев 14.05 | 12:58

Парламентарната комисия разглежда единствено точката, която забранява добива на конвенционален газ

От Ивелина Георгиева

Мораториумът за шистовия газ няма да отпадне, увери министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. От един месец парламентарната комсия, която работи върху текста, обсъжда само разпоредбата на точка 1 от Мораториума.

Целта е да се премахнат ограниченията за добив на конвенционален газ. "Две думички пречат това да се случи", коментира още министърът.

Добрев увери, че относно шистовия газ не е дискутирано нищо на този етап. Лично той смята, че е задължително да се коригират текстовете, възпрепятстващи конвенционалния добив на газ, защото ние сме единствената страна в света, която сама си е наложила тази забрана.

Но що се отнася до шистовия газ трябва да има дебат и всичко да са много добре информирани, но това не означава да се правят промени в мораториума или той да отпадне. "Докато хората не са убедени, че проучването на шистов газ защитава до голяма степен всички нас и околната среда, мораториумът трябва да остане", обясни министърът.

Делян Добрев направи коментарите за шистовия газ по време на представянето на обединението на два от органите по ОП "Конкурентоспособност". Той обясни още и каква е текущата ситуация в ОЦК "Къджали" и я описа като много тежка. Има стартирала процедура от страна на банките за изискуемост на заемите, което поставя предприятието в опасност да обяви несъстоятелност.

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) продължава всеки ден да работи по тази тема и да съдейства на банките и на собственика. За съжаление ОЦК "Кърджали" не е "Горубсо Мадан", където държавата имаше механизъм за отнемане на концесията, за да форсира решаването на въпроса. В ОЦК отношенията са търговски – между компании и банки, допълни той.

Новият зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма Евгения Харитонова е един невероятен експерт в енергетиката и не само, че има познания в тази сфера, но има и визия за развитието й оттук нататък. Този коментар пък направи Добрев по повод номинацията на Евгения Харитонова.

Според него най-важното нещо е либерализацията на пазара и Харитонова като част от екипа на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) най-активно е работила по нея. Либерализацията е една много тежка задача, на която МИЕТ ще наблегне през втората половина на годината, заяви още Добрев.

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" не е този, който реално управлява централата и натиска копчетата. Той трябва да организира изпълнението на най-важните задачи, а в момента това е удължаването на срока за експлоатация на пети и шести блок в АЕЦ "Козлодуй".

В същото време той трябва да носи пълна политическа отговорност за това, коментира Добрев в отговор на въпрос политическо назначение ли е Валентин Николов.

Необходимата компетенция е познание на Закона за обществените поръчки, а не познание относно работата на инсталациите в централата, допълни той. "Напълно съм сигурен, че Валентин Николов ще се справи, защото разбира с каква важна задача се е заел", коментира икономическия министър.

Зам.-изпълнителен директор в АЕЦ "Козлодуй" ще бъде Александър Николов, който доскоро беше шеф на централата. Неговият ресор ще бъде безопасност и управление на АЕЦ "Козлодуй". Като член в борда на централата ще влезе и настоящият европейски депутат и бивш енженер в централата Владимир Уручев.

Добрев заяви, че има хиляди експерти и инженери, които работят от много време в АЕЦ "Козлодуй" и всички взети заедно правят "хиляди експертогодини експерто потенциал в централата".

Водещи

Най-четени