Няма опасност от наводнения, успокои екоминистърът 08.03 | 14:53

Караджова се качва на колело, след като напусне поста си

От Христина Рафаилова

За момента няма опасност от наводнения в страната. Това каза екоминистърът в оставка  Нона Карадожова, съобщи агенция "Фокус”.

Тя обясни, че според Института по метеорология и хидрология  на БАН нивото на снежната покривка и начинът, по който се топи, не предполагат подобни бедствия.

Караджова добави, че се предвижда да бъде разширена мрежата за следене на снежната покривка. Тя уточни, че проектът се разработва от БАН, като учените ще  кандидатства за еврофинансиране.

Министърът каза, че благодарение на разширението на системата в реално време информацията, получавана в диспечерския пункт в министерството, ще бъде обработвана по математически модели. Така ще се знае с около 10 дни по-рано, че има опасност от наводнение.   По този начин, ако се наложи хората ще бъдат евакуирани преди бедствието и ще се избегнат човешките жертви.

 "Тази информация ще бъде в реално време подавана към службите на Гражданска защита във всички региони на страната, на общините, кметовете на населени места – и на селата, и на областните управители. Системата в момента се проектира. Изграждането на тази система докрай, докато обхване цялата страна, ще отнеме няколко години. В момента пилотно започна заданието за река Искър, за да пробваме как ще се случат нещата”, заяви министърът.

Караджова заяви, че участието и в изборните листи е на втори  план. В момента било по-важно да свърши работата си като министър.

Тя добави, че след като напусне поста си, че кара колело и ще ходи на планина.

Водещи

Най-четени