ООН моли държавите от ЕС да се смилят над бежанците и да не ги връщат у нас 03.01 | 16:31

В България те живеели в нечовешки условия

От Христина Рафаилова

Върховният комисариат на ООН за бежанците сложи поредното петно върху името на България. Оттам настояха останалите държави членки на ЕС да не връщат сирийските бежанци у нас, тъй като тук те пребивавали в нечовешки условия, информира Associated press.  

От Върховния комисариат апелират временно да не се прилага Дъблинската конвенция, по силата на която търсещите убежище се връщат в страната, през която първоначално са влезли на територията на евроблока. 

ООН обвиняват страната ни, че не полага елементарна грижа за бягащите от размирната държава. Оттам обявиха, че у нас бежанците не могат да задоволят основните си човешки нужди. Често те оставали без храна и не им се предоставяла медицинска помощ. 

Според Върховния комисариат властите у нас държат търсещите убежище в лагерите, без да има причина. Регистрацията им се бави умишлено, твърдят от ООН. 

Оттам смятат, че бежанците са подложени или са в риск от нечовешко и унизително отношение. Основната причина за това били пропуските в процедурата за приемането на чужденците и предоставянето на статут. 

Водещи

Най-четени