Общинският съвет в Балчик иска управлението върху „Двореца“ 17.05 | 18:42

От „Алма Матер“ пък се жалват от отношението на министъра на културата Вежди Рашидов, който превърна биолозите в градинари и ги прати са „копат кактуси“

От Филипа Тодева

Общинският съвет в Балчик поиска от Министерски съвет да предостави управлението на архитектурно-парковия комплекс "Двореца". Преустановяването на свободния достъп до Архитектурно-парков комплекс "Двореца”-гр.Балчик за жителите на гр.Балчик предизвика недоволство и остра реакция на гражданството, което стана повод за приемане от Общински съвет гр.Балчик на декларация, адресирана до президента, министър председателя и министъра на културата, съобщиха от пресцентъра на общината.

Приетата декларация получава широка подкрепа сред обществеността на територията на Община Балчик. Гражданите не само подкрепят искането за осигуряване свободен достъп до Двореца, но на проведения митинг на 13.5.2012 г. издигнаха лозунги с искания за предоставяне управлението и стопанисването на "Двореца” на Община Балчик.

В подкрепа на това искане инициативен комитет организира местна гражданска инициатива "Подписка” с предложение до Общински съвет-Балчик да приеме решение с искане до Министерски съвет на Република България да предостави безвъзмездно за управление на Община Балчик архитектурно- парковия комплекс.

От общината заявяват, че в противовес на лошото управление и ограничаване културните прояви от Софийски университет”Климент Охридски” в парковия комплекс, те биха могла да наситят с културни събития тази уникална и неповторима открита сцена с перспектива да превърне Двореца в център за международни културни прояви.

В същото време от Биологическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се обърнаха към премиера от името на преподавателите, служителите и студентите, за да изразят безпокойство от изявленията на министъра на културата Вежди Рашидов, относно Ботаническата градина.

"Изказвания от рода, че "…Ботаническата градина е дадена на СУ "Св. Климент Охридски” да копат и да садят кактуси и те нямат никакви други права в Балчик, освен да са градинари…” обижда и компрометира биологичната гилдия, биологичното образование и наука и то по време, когато е всеобщо признато фундаменталното значение на Биологията в различни клонове и аспекти на човешкото познание. Фактът, че Биологическият факултет е на първо място в рейтинговата система за биологично образование в страната, е свързан и с практическото обучение, научно-изследователската и популяризаторската дейност, осъществявана на територията на Ботаническите градини", заявяват в декларация от СУ.

Биолозите припомнят, че въз основа на правителственото решение за организиране на учебна дейност в Ботаническа градина, Академическият Съвет създаде Балкански Екологичен Център за образование и наука, който също допринася за издигане престижа на българското образование и наука на Балканите.

Ботаническата градината е създадена през 1955 година и СУ "Св. Климент Охридски” не е спирал да я стопанисва до ден днешен в цялостния й вид.