Олимпиадата, „Титаник“ и Дебелянов – на пощенски марки догодина 24.10 | 16:38

Предвижда се през 2012 г. да бъдат отпечатани общо 48 марки

От Нели Минчева

Общо 48 марки, 16 илюстровани карти и 18 плика ще бъдат отпечатани у нас догодина, е записано в план, приет от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Предвижда се догодина, изпращайки писмо, да можем да залепим на плика марка с облика на поета Димчо Дебелянов, по повод 125 години от неговото рождение.

В арт раздела на одобрената програма са включени още марки, посветени на 100-годишнината от рождението на писателката Яна Язова, както и от 50-годишнината от рождението на бургаската поетеса Петя Дубарова.

На историческа тематика пък ще са изданията за 200 години от рождението на Тонка Тихова Обретенова (баба Тонка); 100 години от създаването на Военна академия "Г. С. Раковски”; 250 години от написването на "История Славянобългарска”.

Светът на спорта е с акцент XXX Летни Олимпийски игри, които ще се проведат в Лондон от 27 юли до 12 август 2012 г.

В раздела "Европа и България” специално издание ще е посветено на 20 години от приемането на Република България в Съвета на Европа.

Една от най-необичайните марки е на тема 100 години от един амбициозен проект - лайнера "Титаник”.

Предложения за това какви пощенско-филателните продукти да бъдат издадени през 2012 г. МТИТС започна да приема през май и юни тази година. Постъпилите заявления са над 500, като всички те са били разгледани от Специализирания експертен съвет по маркоиздаване към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

През 2009 година тематичният план включваше 55 пощенски марки, през 2010 година – 48, а през 2011 г. – 43 пощенски марки, 5 илюстровани карти и 18 специални плика.

Най-скоро излязлата марка от тазгодишния план е издание, посветено от рождението на композитора Ференц Лист, което беше пуснато преди три дни. Марката е с цена 1 лев, а тиражът ѝ е 15 хил. броя. Художник на проекта е Дамян Дамянов.

Водещи

Най-четени