Орешарски: Не съм Дядо Коледа и няма да обещавам светли върхове 22.12 | 18:15

"Много е опасно, когато един човек взима всички решения", смята министър-председателят

От Кремена Бедерева

"Когато приемам ангажименти, винаги ги обмислят предварително. Не съм си представил, че ще бъде лесно. Не съм си представял, че ще бъде точно така. Но не съжалявам - мисля, че си струва."

Това каза премиерът Пламен Орешарски в интервю за предаването "Нека говорят... с Росен Петров" по bTV затова дали съжалява, че се е съгласил да стане министър-председател.

"Има прекалено много хора, чиято подкрепа срещат и ме мотивират да работя, както и такива, които не подкрепят, но не са агресивни", добави още премиерът.

Запитан дали спи спокойно, той отговори: "Боря се за часове сън, за да ми стигне времето. Но това не е нещо необичайно, знам как е, подготвен съм, че сънят ще е най-дефицитен на тези позиции".

По думите му безспорно е щяло да бъде по-добре като работа и по-добре като резултати за обществото, ако не бяха по този начин протекли тези 6 месеца, но въпреки ситуацията ние продължаваме да изпълняваме целите в програмата. Това го възприемам като отговорно отношение, категоричен бе Орешарски.

"Личностно има много трудни моменти, когато човек е пренатоварен, когато не му достигна сън, но не това е най-важното. Хората избират кой да ги ръководи и не се интересуват той как се чувства. Те искат резултати", заяви още премиерът.

Според него, ако се направи равносметка на изминалите 6 месеца, те са били повече стабилизиращи - "важно е да завършим успешно финансовата година, защото в средата ситуацията никак не изглеждаше добре".

По думите му се очертава сравнително добро приключване на годината, но това не води до успокоение. "Трябва да направим крачки напред - да възстановим растежа, да засилим социалните политики, да направим и няколко от структурните промени в няколко сфери - здравеопазване, образование. Има стъпки, които не са правени през последните 10 г."

На въпрос кой е истинският управляващ сега, Орешарски отговори: "Интересен, ние сме парламентарна република, управлява парламентът, има управленските функции и президентът, има и съдебната система и всичките и звена. Но изразът "Държавата това съм аз" отдавна е в историята. Не може да се посочи конкретен човек, който да управлява държавата. Много е опасно, когато един човек взима всички решения."

"Има разделение на компетенции по отношение на изпълнителната власт, но е съвсем ясно е как се взимат решенията. Диалогът между премиер и подкрепящи парламентарни групи е задължителен", смята премиерът. По думите му натискът не го разбира. "Когато предварително сондирам да се прокара едни законодателни промени, пример е бюджетът, за хората това е най-видимата част. 6 месеца са малък период да правим категорично оценки, но се оформя колегиален стил, което е по-важното, защото индивидуалните постижения не струват кой знае колко, ако кабинетът не върви".

Запитан дали предстои смята на министри, премиерът каза, че разчита на екипите си. Колективният стил на работа е изключително важен, различни стилове. Не смятам, че промените подобряват ситуацията, по-скоро внасят страх. Премиерът не вижда необходимост от структурни промени, а от промени - сектор по сектор, ще гледаме звената в администрация. А това е работата на администрацията да предоставя добри услуги.

За 6 месеца се оформя един доста добър колегиален стил на работа в кабинета, заяви Орешарски в отговор на въпрос дали има отличници в Министерски съвет. Той определи въпросите за смяна на министри като самоцелни. Орешарски каза, че обича да работи с едни и същи хора. Не мисля, че това подобрява ситуацията, а по-скоро внася нестабилност в работата, допълни още премиерът.

Той призна, че има голяма необходимост за рационализиране на звената на министерства и агенциите, с цел по-добри административни услуги. Ще наблегнем и на електронизацията. Не смея да кажа, че ще изградим цялостно електронно правителство, но ще изградим повече електронни услуги, уточни той.

"И поне спряхме да се затварят работни места. Няма да ги отваря кабинетът, а бизнесът. Истинската трайна заетост се осигурява от бизнеса", категоричен бе премиерът. Той обеща, че кабинетът ще съдейства, ще подобрява средата, ще намалява административните тежести, ще връщаме ДДС-то. Премиерът обяви, че тази година е първата от четири години на чисто.

Той смята твърденията на Бойко Борисов за колапс на Валутния борд за неоснователни. "Естествено, че не е застрашен", увери той. "Съветвам българските граждани всички приказки за борда, които вероятно ще чуят и в следващите месеци, да ги приемат само като политически закачки", препоръча Орешарски и заяви, че той, както и управителят на БНБ, нямат никакви притеснения.

"Има такъв риск поради огромна заетост и ограничени контакти, но се стремя да контактувам с широк кръг от хора. Ако подтекста на въпроса е дали се ориентира какво става на улицата между хората, ще отговаря, че никога не съм се откъсвал, знам трудностите, с които се сблъскват българските гражданите. Вярно е, че наближава Коледа, но не съм Дядо Коледа и няма да обещавам светли върхове. Убеден съм, че с реализацията програмата ни, проблемите им няма да изчезнат.

"Аз винаги съм избягвал да коментирам финансовите тези на предишния премиер. Ще се опитам да кажа тези цифри. В средата на тази година имаше оценки на НАП и на Митници, че няма да бъдат събрани около 1 млрд. лв. Към днешна дата неизпълнението, което се очертава, е значително под 500 млн. лв., което означава, че е подобрена събираемостта на приходите. Това са цифрите", каза още Орешарски.

Запитан докъде стигна сагата с "Южен поток", Орешарски отговори, че "сага" е малко силна дума, защото има противоречия между ЕС и Русия по отношения на експлоатацията на газопровода. Разбира се, че Брюксел много по-добре може да координира нашите, европейските позиции в едни разговори с руската страна. Говорим за една по-активна роля на ЕС в преговорите.

На въпрос дали ще се строи Белене, премиерът предпочете да се въздържа от коментари, тъй като се намираме в арбитраж, но се прави всичко възможно за благоприятен изход.

"Чувствах се много по-добре, когато се разхождах из софийските улици с личното си клио, но това са рисковете, стремя се да не се откъсвам от реалностите. Намира се по-мъничко време и за семейството. Те посрещат случващото се с огромно разбиране и подкрепа", заяви премиерът.

Той разказа и за отношенията с родителите му. "Баща ми беше служител на МВР, майка ми работеше в читалище. Те ме възпитаваха консервативно и строго, да се спазват правилата, големи скандали са ми правили, ако направя нещо, което не е по правилата. Случвало се е да счупя някоя чаша, да кажа нещо, което не трябва, много забележки ми правеха за нецензурен език."

За училищните си години, Орешарски разказа: "Имам сантиментален спомен, когато ми сложиха лента "отличник" още в първи клас. Аз не очаквах, защото по това време имах болни сливици и много отсъствах от училище. Това беше голяма гордост за мен."

За студентските си години, премиерът си спомня: "Моите преподаватели казват, че съм бил добър студент. Успехът ми като оценки също говори в тази посока.

За прословутата му реплика "Хайде, да разваляме седянката" по време на учителските протести, Орешарски каза: "Няколкократно се извиних на учителското съсловие тогава, но когато е излъчена една реплика по телевизията, няма значение какъв е бил контекстът.

Тези, които са ме учили, имат добри спомени за мен. Срещал съм някои от тях последствие, не би следвало да има проблеми. По-скоро се извинявам на учителите, които са разбрали репликата като пренебрежение към учителското съсловие."

Орешарски благодари на всички полицаи, които "през последните месеци бяха подложени на стрес тестове и смятам, че се справиха много добре. Аз не бих искал българската полиция да се учи от способите на други демократични държави. "

Запитан за Волен Сидеров, Орешарски каза, че той не е непознат за българската общественост, има различни виждания, и те двамата имат различни мнения.

"Не мисля, че някой е лидер. Има лидери в различните сфери, има лидери в спорта, в изкуството, в икономиката. Не мисля, че има обобщаващ лидер", каза още премиерът, в отговор на въпрос дали се чувства лидер.

"Нека не гадаем какво ще пише за сегашния период. Във финансовата ни история там може да се провери, там има доста неща за мен. 2009 г. фискалният резерв на България е бил най-висок в историята на страната и това е в резултата на усилията на екипа, който аз съм ръководител", завърши премиерът.

"Да имаме хубави празници, да не прекаляваме с пиенето и да направим, така че следващата година ще е по-добра" - това пожела премиерът Пламен Орешарски на всички българи.

"Нека говорят... ние работим" - така продължи изречението "Нека говорим" министър-председателят.

Водещи

Най-четени