Орешарски казва тежката си дума за смените във властта 03.06 | 14:46

Ще стане ясно кои ще са новите заместник-министри и част от областните управители

От Елена Кирилова

Смените във властта ще започнат още тази седмица - очаква се премиерът Пламен Орешарски да смени заместник-министрите и част от областните управители, съобщава в. "Труд”.

Тъй като лекарските организации настояват за оставката на д-р Пламен Цеков, се очаква Националната здравноосигурителна каса да има нов шеф. На неговото място може да седне бившата шефка на НЗОК д-р Румяна Тодорова, която е сестра на Илияна Йотова от БСП.

Като заместници в Министерството на финансите се очаква да влязат Людмила Елкова, която е заместник-председател на "Движение България на гражданите", и експертът Кирил Ананиев. Той вече е бил на същия пост и отговаряше за бюджета по време на тройната коалиция. Елкова беше начело на дирекция "Данъчна политика".

Депутатът Явор Куюджиев доскоро беше спряган за заместник-министър в Министерството на икономиката и енергетиката. Вероятно обаче той ще оглави ресорната комисия в парламента.

Заместник-министър на правосъдието ще остане Димитър Бонгалов.

Непартийни кандидатури се търсят за заместници в МВР, сочат слухове на "Позитано” 20. Въпреки това за постовете са спрягани Атанас Мерджанов и Младен Червеняков от БСП.

Най-вероятната кандидатура за заместник-министър на земеделието е шефът на младежкото БСП Явор Гечев. Негов конкурент за мястото беше бившият депутат от ДПС Юнал Тасим, но източници твърдят, че той ще влезе в управлението на горите.

Експерти за свои заместници ще търси военният министър Ангел Найденов. Най-спряганият за момента кандидат е полковникът от резерва Иван Иванов.

Лазар Лазаров и Гълъб Донев ще влязат в кабинета на социалния министър, докато заместници в просветата ще са непартийни фигури.

Йордан Йовчев ще остане на поста заместник-министър на спорта.  

Водещи

Най-четени