Отпускат 8 млн. лв. за метрото 15.09 | 14:08

Средствата са като съфинансиране от страна на Столична община по проекта за втория лъч

От Кремена Бедерева

8 милиона лева ще бъдат дадени като съфинансиране от страна на Столична община по проекта за втори лъч на метрото.

Това реши Столичният общински съвет, който прие предложението на общината за допълнително финансиране на градския транспорт и на метрото, съобщава БТА.

Част от средствата, които се възстановяват на общинския бюджет след одобрението на първия етап от проекта за завод за отпадъците - 14 147 084 лв. ще бъдат пренасочени за компенсиране на разходите на операторите в градския транспорт.

По него безвъзмездното финансиране по ОП "Транспорт" е 362 млн. лв., а общината трябва да съфинансира малко над 121 млн. лв. До момента тя е изплатила 70,485 млн. лв. от тях.

Средствата, които ще бъдат пренасочени към строителството на метрото, са от заложени в бюджета на София капиталови дейности, които не могат да се реализират поради процедури за одобряване на устройствени или регулационни планове, незавършено проектиране, промяна в начина на финансиране на строителството на парк "Възраждане", както и оставащата сума от възстановените средства по ОП "Околна среда" за предварителните разходи за строителството на завод за отпадъците.

Други 300 хиляди лева ще бъдат насочени към отделите "Местни данъци и такси" в столичните райони за закупуването на техника за работа с новия софтуер за местните данъци и такси, който се предоставя безвъзмездно от Министерството на финансите.

Водещи

Най-четени