Очакваме годишния доклад на ЕК за реформите в съдебната система 18.07 | 07:09

Механизмът за сътрудничество и проверка трябва да приключи през тази година

От iNews.bg

При присъединяването си през 2007 година България и Румъния още не бяха приключили реформите в ключови области, каквито са съдебната система и борбата с корупцията и престъпността.

По тази причина европейските власти решиха и въведоха Механизъм за сътрудничество и проверка, по силата на който всяка година се изготвят и публикуват два доклада за напредъка на двете страни в проблемните области. При изготвянето на този механизъм беше обявено, че той ще действа само пет години.

Очакванията бяха, че през този период двете държави ще успеят да наваксат своето изоставяне в тези области.

Днес (18 юли) България и Румъния очакват поредния мониторингов доклад по тази схема, а надеждите са те да са последни. Документът ще бъде представен от говорителя на Комисията Марк Грей по време на специална пресконференция в Брюксел. Предвид факта, че трябва да бъде последен се очаква и да съдържа анализ на свършеното от нас през тези пет години.

В последните дни докладите станаха една от най-обсъжданите теми в обществото, а никога не е имало толкова много прогнози, спекулации и очаквания относно това, какво ще е написано в докладите. Според повечето мнения Европейският съюз ще продължи да наблюдава развитието на съдебната система, борбата с корупцията и с организираната престъпност както у нас, така и в Румъния.

Много политици у нас, разбира се основно от опозицията, обявиха, че очакват тежки критики от страна на ЕК. Президентът пак вече сподели своя оптимизъм за доклада. Той обаче си каза и че трябва бъде реалист, защото имаме още много работа.

Тепърва ще видим дали е вписано уволнението на съдия Мирослава Тодорова, изчезването на братя Галеви и други вълнуващи обществото ни теми. преди месеци Марк Грей заяви, че от Комисията не гледат всеки отделен случай, а правят цялостен анализ на ситуацията в наблюдаваните сектори.

В междинния доклад от ЕК, който беше публикуван през февруари, пък се съдържаха и някои похвали - за създаването на специализирания съд, например. Вписано беше и искане за закон за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин без да бъде произнесена присъда от съда. Това изискване, въпреки сериозните критики от страна на опозицията, също беше изпълнено.

Какво точно са видели европейските чиновници - тепърва ще научим и коментираме. 

Водещи

Най-четени