Приеха закона за отнемане на незаконно придобито имущество 04.05 | 09:38

Депутатите работиха ударно и до полунощ в продължение на пет дни

От Деляна Петкова

Късно снощи парламентът прие снощи окончателно на второ четене законопроекта за отнемане на незаконно придобито имущество, предаде БТА. 

До два месеца ще бъде сформирана нова комисия, която да разглежда случаите на незаконно придобито имущество, а сега действащата - ще бъде закрита. Народното събрание ще избере, а президентът и министър-председателят назначават членове на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, е вписано в закона.

Текстовете ще влязат в сила три месеца след обнародването им в Държавен вестник.

Депутатите работиха ударно и до полунощ в продължение на пет дни. В крайна сметка последните членове бяха гласувани в присъствието на премиера Бойко Борисов и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

След заседанието Борисов коментира, че ако законът не е бил приет, правителството му е щяло да подаде оставка. Тези намерения бяха потвърдени и от Цветанов тази сутрин в ефира на bTV. Той отхвърли обвиненията на опозицията, че законът е репресивен и ще бъде използван, за да се оказва натиск на неудобни за властта хора.

Цветанов обясни още, че приемането на закона всъщност е искане на Европейската комисия и нашите партньори в НАТО. Той се надява, че приемането му ще бъде отразено в очаквания юнски доклад по Механизма по сътрудничество и проверка.

Късно снощи депутатите приеха кръга от престъпления, при които, при повдигнато обвинение, се извършва проверка на лицето за незаконно придобито имущество. Текстът беше отложен и след допълнителни консултации между парламентарните групи беше постигнат консенсус. Анастас Анастасов от ГЕРБ коментира, че с последната редакция на текста се изключват престъпленията, които са маловажни случаи.

Проверката започва и когато лице не е било привлечено като обвиняем за престъпление поради това, че е отказано образуване на наказателно производство или образуваното наказателно производство е било прекратено, реши парламентът.

Според аргументите на опозицията обаче законът нарушава правата ни. Може да се стигне до там, че да отнемат имуществото на гражданите на базата единствено на донос, без допълнителни доказателства, коментира Мая Манолова. В текстовете е посочено, че проверяващите ще имат право да налагат запор на имуществото в продължение на година и половина, колкото траят проверките.

"Година и половина проучване, запори и тормоз. Това ни предлагат от ГЕРБ!”, коментира и Георги Терзийски.

Водещи

Най-четени