Перес: Родени сме равни, за да живеем като такива 06.03 | 17:04

Президентът Росен Плевнелиев отбеляза с Шимон Перес годишнина от спасяването на евреите

От Христина Рафаилова

Росен Плевнелиев бил горд президент на нация, устояла на тъмните сили на унижението.

Това каза самият той в словото си в Брюксел. Там заедно с държавния глава на Израел Шимон Перес той отбеляза годишнината от спасяването на българските евреи. Двамата присъстваха на откриването на изложба, посветена на годишнината.

"Днес отдаваме почит на милионите жертви на Холокоста и си припомняме тези, които загинаха в онези тъмни времена”, каза Плевнелиев.

Той подчерта, че в музеите на Холокоста по целия свят срещу името на България стои числото нула. "Нещо повече – единствено в България броят на еврейското население в този период нараства,” добави той.

Държавният глава каза, че такива изключителни примери, като спасяването на евреите трябва не само да се помнят, но и да се препотвърждават.

Според него това е постижение основно на българското общество, тъй като българите са защитили своите приятели и съседи.

Плевнелиев връчи на Шимон Перес специално изработен по случай годишнината почетен медал.

Президентът изрази съжалението си, че страната ни не е била в позиция да спре депортацията на евреите от Северна Гърция и части от Югославия, които не са притежавали български паспорти.

От своя страна Перес изказа благодарност към българския народ. По думите му този акт е ”реална комбинация на кураж и единство”.

"Родени сме равни, за да живеем като такива, родени сме мирни, за да живеем в мир”, каза президентът.

Водещи

Най-четени