Плевнелиев: България трябва да завърши съдебната реформа 17.07 | 20:31

Забавянето на дела е системен проблем и решението му трябва да е системно, смята президентът

От Андриян Георгиев

"Голямата тема днес е, че страната е в процедура по избор на нов Висш съдебен съвет (ВСС) и аз ще следя този процес отблизо, всеки ден, в интерес на гражданите и на гражданското общество”. Това заяви в Созопол президентът Росен Плевнелиев. 

Държавният глава отново подчерта, че е от изключително важно значение новият състав на ВСС да бъде избран легитимно и да започне своята работа с прозрачни и добре обосновани решения. Според Плевнелиев реформата в съдебната система и прозрачността на функционирането на системата на правораздаване, както и изборът и работата на ВСС, ще бъдат и основните теми в доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка, и това налага на страната ни да свърши своята работа в тази сфера през следващите години. 

Президентът посочи също така, че от това какви ще са процедурите за избор на ВСС, кои ще са кандидатите и как те ще бъдат представени пред обществото и доколко силно ще бъде чут гласът на всеки, ще стане ясно по какъв начин ще бъде адресирано и най-основното от доклада на ЕК, а именно препоръките какво следва да бъде направено оттук нататък. "Затова е необходим обективен, прозрачен и честен избор на най-достойните кандидати за Висш съдебен съвет”, каза още държавният глава.

"Моята позиция е също толкова принципна, както и животът, който съм водил. А моята принципна позиция е, че забавянето на делата в съдебната система е системен проблем и не е въпрос само на действията на един магистрат. От тази гледна точка след като проблемът е системен и решението трябва да бъде системно, а най-малкото трябва да бъде добре обосновано и прозрачно”, коментира президентът.

Росен Плевнелиев отново изрази категоричната си позиция, че уволнението на съдия Мирослава Тодорова е станало без да бъдат представени достатъчно аргументи от ВСС и го определи като недопустимо.

Водещи

Най-четени