Плевнелиев: Електронното правителство ще сведе корупцията до минимум 19.05 | 08:22

Системата ще ни струва 300 млн. евро годишно, но ще ни пести същата сума, както и ще намали корупцията

От Деляна Петкова

Електронното правителство ще ни струва около 300 милиона евро на година, но и ще икономисва същата сума всяка година. Този коментар направи президентът Росен Плевнелиев пред придружаващите го по време на работното му посещение в САЩ журналисти.

Трудно обаче ще може да бъде оценен антикорупционният ефект от въвеждането на електронно правителство, заяви още Плевнелиев, цитиран от БТА, и допълни, че няма да има нужда от администрация на средно и ниско ниво, защото необходимите услуги се предоставят без посредник.

"На високо ниво, за съжаление, винаги има корупция и така е по целия свят. Там, където се работи с много милиони, за съжаление, винаги има и проблеми. Казвам го в прав текст. Корупционни скандали, както вече казах, непрекъснато избухват навсякъде, но на високо ниво", заяви още президентът.

За него обаче дори и премахването на корупцията на ниско и средно ниво ще сведе до минимум и корупцията на високо ниво." Когато хората на средно ниво в администрацията, например, носят отговорност и документират всяка обществена поръчка, всяка услуга и слагат подписа си, те ще вразумят и министрите", твърди президентът.

"Моята мечта е средното ниво в администрацията да може да каже "не" на министъра", подчерта той.

Посещението на президента в САЩ продължава. Той вече е в Чикаго, където ще участва на срещата на НАТО.

Водещи

Най-четени