Плевнелиев отсече: Изборите ще са на 12 май 28.02 | 10:21

Не искам избори по Цветница и Великден. Това са светли християнски празници

От Диана Цветкова

Предсрочните избори ще се проведат на 12 май, заяви президентът Росен Плевнелиев от трибуната на Народното събрание.

Държавният глава изтъкна, че това е първата възможна дата за предсрочен вот, ако и третата партия, на която ще връчи мандата – ДПС, откаже да състави правителство.

Плевнелиев се обърна към нацията от парламентарната трибуна, а на речта му присъстваха патриарх Неофит и президентите Петър Стоянов и Георги Първанов.

"Най-почтено и най-отговорно към гражданите в политическата безизходица, която имаме, е да има избори", посочи държавният глава. Той обаче изтъкна, че вотът трябва да се организира добре и няма да допусне той да се проведе от един недобре конструиран ЦИК.

"Не искам избори по Цветница и Великден. Това са светли християнски празници, които не може да бъдат натоварени с политически страсти", посочи Плевнелиев като мотив вотът да не е по-рано.

Той изтъкна, че някои са очаквали парламентът да продължи работата си и правителството да изкара мандата, за да се приемат важните закони, от които зависи да бъдат удовлетворени исканията на протестиращите.

"Вярвам, че фундаменталните промени трябва да бъдат направени от нов парламент", изтъкна президентът.

Той посочи, че става дума не само за законодателството, свързано с искането за спад на цените на електроенергията, но за Закона за устройството на черноморските територии, Закона за водите, законодателството в сектор сигурност и др.

Водещи

Най-четени