Пловдивският окръжен съд остави Кирил Рашков в затвора 05.01 | 13:52

Има опасност Рашков да се укрие или извърши ново тежко престъпление, прецени съдът

От Деляна Петкова

Пловдивският окръжен съд остави в затвора Кирил Рашков, съобщиха от Съдебната палата в Пловдив. 

Искането му за промяна на мярката "задържане под стража" не беше уважено, а мотивите са, че е налице реална опасност подсъдимият да се укрие. 

Срещу Кирил Рашков, известен с прозвището "Цар Киро" има повдигнати две обвинения за престъпления по чл. 144, ал.3 от НК – за това че на 23 септември 2011 г. в село Катуница се е заканил с убийство на Веселин Христов и Иванка Петрова и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му.

В подкрепа на твърдението, че има опасност подсъдимият да се укрие, са показанията на свидетел, на когото Рашков е споделил за желанието да напусне страната и да се установи в Сърбия, става ясно от съобщението на съда.

Опасността от извършването на престъпление идва не само от обстоятелството, че деянието, в което Рашков е обвинен, е тежко, но и от многобройните предишни осъждания на подсъдимия като лоши характеристични данни, правещи степента на обществената му опасност по-висока.

Съдът признава, че Рашков страда от сърдечно заболяване и диабет, което е установено от експерти, но тези заболявания датират много отпреди да му бъде взета мярката за неотклонение. В настоящия момент състоянието му е в нормални граници, без сериозно да се е влошило. По тази причина и съдът прецени, че състоянието на Рашков не е пречка за престоя му в затвора, както и че при необходимост ще бъде приведен в стационар или в болнично заведение.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Водещи

Най-четени