След шествията в цялата страна - Кирил Рашков беше арестуван 28.09 | 10:01

Организирани шествия са проведени в 14 града в страната, в които са се включили 2220 души

От Кремена Бедерева

Кирил Рашков, известен още като Цар Киро, е бил арестуван снощи. Това съобщи главният секретар на МВР Калин Георгиев в ефира на Нова телевизия.

Повдигнати са му обвинения за отправена заплаха за убийство и може да бъде осъден на затвор до 6 години. Заплахата е отправена към жител на Катуница. Освен това са образувани няколко данъчни ревизии от агенцията за приходите.

По случая в Катуница разпитваме хора, които се съгласяват да свидетелстват. Рашков е там, където отдавна трябваше да бъде, подчерта Калин Георгиев и призна, че сега очаква повече съдействие от страна на гражданите.

За задържането на Кирил Рашков потвърдиха и от пресцентъра на МВР. На 69-годишния Рашков е наложена 72-часова мярка "задържане под стража", предстои искане за постоянното му задържане. Кирил Рашков е задържан снощи. Повдигнато му е обвинение по чл. 144, ал. 3 - закана за убийство. Приведен е в следствения арест в Пловдив, се казва още в съобщението на МВР.

Рашков и семейството му 20 години са правили безнаказано каквото си искат, допълни още главният секретар на МВР. Той припомни, че срещу Рашков има три заведени жалби от миналата година. По едната е получил присъда, по другата е задържан, а по предишна е предупреден от полицията.

Същевременно в цялата страна снощи имаше шествия. От пресцентъра на МВР съобщават още, че в резултат на предприетите мерки от страна на МВР, те са приключили без груби нарушения на обществения ред. Организирани шествия са проведени в 14 града в страната, в които са се включили 2220 души.

Задържани за нарушаване на обществения ред са общо 168 души - по-голямата част - за притежаване на бомбички, ножове, бухалки, тръби от прахосмукачки, домакински чукове за месо. Органите на реда са задържали един човек за отправяне на расистки изрази и предстои да му бъде повдигнато обвинение по чл. 162 от НК за подбуждане на расова, национална, етническа вражда, омраза или дискриминация.

Почти в цялата страна протестите са приключили в 21.30 часа. Най-масови са били протестите в Пловдив - 600 души; в София – 600; Варна - 400; Бургас – 120. Сред задържаните във Варна има 10 непълнолетни. Най-много са задържаните в Пловдив – 55; Варна - 58; София – 27; Бургас – 15.

В столицата младежи, организирани в социалните мрежи, протестираха вечерта по централните софийски улици във връзка със събитията в село Катуница, съобщава още БТА. Протестиращите се събраха пред НДК с намерението да продължат заедно към площада пред Народното събрание. Полицията обаче ги разпръсна на малки групи и по различни маршрути те достигнаха до площада пред парламента.

Предварително разположени пред парламента полицаи и жандармеристи изтласкаха протестиращите към ул. "Шишман", откъдето тълпата с викове "Да живее България" се разпръсна по близките улици. Данни за пострадали не бяха съобщени от полицията, но по непотвърдена информация има задържани младежи за нарушаване на обществения ред.

До снощи при протестите във Варна са задържани 54 души, от които 10 непълнолетни и една жена, съобщиха от пресцентъра на полицията в града. От МВР припомнят, че десет от задържаните са арестувани преди началото на протеста. По-рано са задържани и трима роми с 20 бутилки със запалителна течност тип "коктейли Молотов".

Община Варна издаде заповед, с която забранява провеждането на незаконни мероприятия. Разпоредбата е свързана с протестно шествие, проведено на 26 септември, при което се стигна да нарушения на обществения ред с етническа насоченост. Заповедта е подписана от изпълняващия длъжността кмет Коста Базитов. Според нея полицията не трябва да допуска събиране на хора на обществени места, както и нарушаване на обществения ред.

Носейки транспарант с надпис "Стига беззаконие", младежи излязоха тази вечер в Силистра на мирен протест, уточнява още БТА. Протестното шествие завърши пред катедралния храм "Св. Св. Апостоли Петър и Павел", където протестиращите с едноминутно мълчание почетоха паметта на загиналите при инцидента в Катуница. По неофициална информация протестът е организиран чрез социалната мрежа "Фейсбук". Шествието бе охранявано от полиция. Не възникнаха стълкновения.

Според директора на Областната дирекция на МВР в Силистра комисар Ивелин Иванов засега в Силистренско няма напрежение. Но е осигурена охрана на ромските квартали в Силистра и на селата с компактно ромско население в Силистренска област. В Силистра полицейското присъствие е засилено.

В Пловдив се събраха около хиляда души на площад "Съединение”, информира пък Агенция "Фокус". Оттам потеглиха към хотел "Тримонциум”. Те скандираха антиромски лозунги. В Пловдив протестират в подкрепа на жителите на Катуница, които искат изселване на фамилията на Кирил Рашков от селото. С минута мълчание и падане на колене беше почетена паметта на загиналите две момчета в Катуница.

Няколко пъти протестиращите изпяха химна, като започнаха от площад "Съединение", преминаха през главната улица, спряха се на площада пред сградата на общината, където приключваше предизборна изява. Протестът премина без инциденти, в него участваха предимно младежи, като имаше деца и възрастни хора. С възгласи срещу ромите и скандирания "Кирил в затвора”, "Убийци”, "Българи Юнаци” и "Всеки ден ще е така до победата" премина протестът в града.

Шествието премина мирно - без сблъсъци при засилено полицейско присъствие. Присъстващите се разотидоха от площад "Централен”. Към момента обстановката в центъра на Пловдив е спокойна, заявиха от ОД МВР Пловдив.  Полицията беше изградила множество филтриращи пунктове за проверка на хората, които отиваха на протестния митинг. Благодарение на тези пунктове, в районните управления в Пловдив бяха отведени около 60 души. Повечето от тях бяха без лични документи. Други носеха в себе си бомбички, ножове, боксове, сгъваеми палки и други подобни опасни предмети.

В Пазарджик около двеста души излязоха на протест. Имаше засилено полицейско присъствие. Около 200 младежи се събраха отново на централния площад "Константин Величков” в Пазарджик на протест по повод случилото се в село Катуница. Те опасаха целия площад с плакати с текстове "Стига бездействие, време е за действие”, "Справедливост”, "Българино - събуди се!”, "България за българите” и последният "В памет на Ангел и Павел”. На площад "Константин Величков" бе засилено полицейското присъствие. Около площада имаше над 10 полицейски автомобила и над 50 полицаи. Повечето от участниците бяха ученици и младежи, които държаха мълчаливо плакати си.

Водещи

Най-четени