С викове "Убиец" жителите на Катуница освиркваха Кирил Рашков 08.12 | 16:16

Защитата на цар Киро поиска по-лека мярка от "задържане под стража" заради влошеното му здравословно състояние

От Кремена Бедерева

"Убиец" скандираха жителите от Катуница за Кирил Рашков, докато влизаше в съдебната зала. Известният в цяла България цар Киро не остана длъжен на съселяните си и им показа среден пръст.

Районният съд в Асеновград отложи делото за намаляване мярката за неотклонение и насрочи ново дело за 22 декември. Защитата на Рашков поиска от съда досегашната мярка "задържане под стража" да бъде заменена с по-лека, като изтъкна влошеното здравословно състояние на подсъдимия.

Съпругата му Костадинка, която присъства на заседанието, каза, че той не се чувства  добре и е отслабнал с 10 килограма: "Сърдечно болен! Бъбреците му са болни! Диабетът му е висок! Болен е човекът", съобщава БНР.

Не липсваха и обидни реплики от страна на Кирил Рашков.

Адвокат Даниел Ангелов поиска още да бъде назначена медицинска експертиза за състоянието на Кирил Рашков, което искане бе уважено от съда. В момента Кирил Рашков е в диспансера на пловдивския затвор заради здравословните си проблеми.

Съдът определи медицинската експертиза да бъде изготвена от трима специалисти - съдебен лекар, ендокринолог и кардиолог, като последните двама трябва да бъдат определени от директора на Университетска болница в Пловдив. Експертизата трябва да е готова до 21 декември.

Веселин Христов, близък на загиналия на 23 септември Ангел, каза: "Съмнявам се, че ще бъде купена експертизата. Знаете в каква държава живеем. Сигурен съм, че с течение на времето ще се убедите в арогантността на този човек и на фамилията. 

Повдигнатото обвинение срещу Рашков е за отправени закани за убийство към настойничката на прегазения на 23 септември в Катуница Ангел Иванка Петрова и към самия Веселин Христов, с когото тя живее на семейни начала. Законът предвижда до 6 години затвор за такова престъпление."

Внукът на Рашков, Кирил Рашков - младши, беше осъден на 8 месеца затвор по същите обвинения.

iNews припомня, че заради възникналите размирици на 23 септември в село Катуница след тежък пътен инцидент - бус с роми блъска и убива 19-годишен младеж провокира множество протести, както в селото, така и впоследствие в цялата страна, бе арестуван Кирил Рашков - цар Киро.

По-късно - на 3 октомври пък, Кирил Рашков - младши - внук на Кирил Рашков, бе обявен за общодържавно издирване по обвинение за отправена закана за убийство, непосредствено преди прегазването на Ангел Петров от с. Катуница. 

Часове след обявяването на издирването му, Кирил Рашков - младши се предаде сам в полицията и бе задържан за 72 часа, с прокурорско постановление.

На 27 октомври, друг внук на Кирил Рашков - Ангел Рашков, е бил задържан от полицията в Стара Загора заради фалшивата му диплома за основно образование, с която успял да си извади шофьорска книжка.

Полицията претърси дома на Кирил Рашков. Той може да бъде вкаран в затвора за 5 години заради нелегалното отглеждане на костенурки. При разкопаването на така наречената "хасиенда" извън с. Катуница, следователите случайно се натъкнаха на 28 сухоземни костенурки от два защитени вида.

Отглеждането им в домашни условия е криминално деяние. Животинките вече са настанени в единствения в страната Спасителен център за диви животни.

"Наказанието според Наказателния кодекс е до 5 години лишаване от свобода и глоба до 20 000 лева", обясни Галин Гаврилов, говорител на Окръжна прокуратура-Пловдив.

Водещи

Най-четени