Плъхове превземат столицата 05.02 | 12:42

Популацията им се е увеличила в последните 10 години

От Цанка Донкова

Плъхове превземат столицата. През последните 10 години популацията на сив плъх в София се е увеличила. Причина за това са многото благоприятни условия. Това заяви Цезарина Илиева главният експерт в РЗИ-София в отдел "Паразитология”, съобщава агенция "Фокус".

Тя посочи, че сред тези условия са наличието на обилна храна, създаването на много места за убежище и подценяването на проблема със заселването на гризачи.

По думите специалиста е много важен подходът на гражданите по отношение възникването на този проблем в жилището или на работното място.

"Обикновено се изчаква числеността на този проблем да стане видимо неприятна, за да започнат да се безпокоят гражданите и чак тогава те самите да се справят с него или да потърсят специалисти. Другият недостатък е, когато потърсят специализираните фирми, гражданите очакват, че след една обработка веднага да бъде решен проблемът, който е назрял след дълъг период от време", подчерта Илиева.

Тя посочи, че собствениците на обекти и жилища трябва да са наясно с превенцията. Тя включва именно контролиране на достъпа на плъховете до тези места.

"Всички приземни етажи и мазета да бъдат затворени, недостъпни, осветени, за да не може в активния сезон от април до октомври да има свободен достъп на гризачи и други вредители. Когато се извършват ремонти дейности през пролетта, да бъдат затворени всички отвори, каналите и вентилациите да се затворят с решетки, защото това са пътищата за миграции на гризачите, посочи Илиева.

Когато в жилището и обекта се открият видими следи от вредителите, тогава се предприемат и изтребителните мероприятия. Гражданите веднага трябва да реагират и да започнат обработки, защото тези вредители много бързо увеличават броя си и оставени в подходящи условия с наличие на храна и убежище, може да се превърнат в нашествие.

Водещи

Най-четени