Повече приемни семейства - по-малко домове за деца 12.11 | 19:44

Столична община работи по преструктурирането на специализираните институции

От Цанка Донкова

В Столична община се работи по преструктурирането на домовете за деца, лишени от родителски грижи и тяхното закриване като институция. Това стана ясно от думите на Мина Владимирова директор на Дирекция "Социални дейности" към Столична община, съобщава Агенция "Фокус".

"От дълги години се занимаваме с институциите за деца, преминахме през един много тежък път и период, срещахме се с много проблеми. Пътя извървяхме винаги и съвместно с неправителствените организации”, допълва Владимирова.

Столична община заедно с Института по социални дейности и практики, и с Международната социална служба в България ще осъществи тристранно сътрудничество за да бъде затворена специализираната институция – дом за деца и тя да бъде преструктурирана самата сграда и помещенията.

"Мисията е такива домове, като институции да не съществуват за децата. Децата имат място в семействата, имат нужда да израстват в среда, близка до семейната", допълва Владимирова.

Целта е до края на 2015 година да се закрие дома и да се осигури подходяща среда и подходящи условия за всяко дете.

"Очакваме подкрепата и на другите организации в извървяването на пътя. Това ни мотивира да използваме ресурса и капацитета в името на доброто на децата", посочи още Владимирова.

Водещи

Най-четени