Показаха плаката, който е носел самозапалилият се Пламен 04.03 | 18:04

Никой от свидетелите не казва колко време е горял младежът

От Гергана Златкова

Според записите от видеокамерите, разположени на и около сградата на общината, Пламен Горанов, който почина вчера, се е самозапалил. Това съобщи днес говорителят на Районната прокуратура във Варна Десислава Йотова.

Тя представи събраните до момента доказателства по досъдебното производство, образувано по  инцидента със самозапалилия се на 20 февруари 36-годишен мъж.

Горанов е носел 2 туби със запалителна течност, бил е сам, залял се е с част от едната и се е самозапалил.

Експертизата на запалителната течност все още не е готова.

Йотова уточни, че на видеозаписите от камерите ще бъде направена и техническа експертиза, за да е сигурно, че по тях не са правени монтажи.

От тях става ясно, че никой от свидетелите не казва колко време е горял младежът. Независимо, че общината във Варна има охрана, тя се е задействала прекалено късно.

Горанов е носел със себе си плакат с надпис "Оставка на Киро и целия общинския съвет до 17 часа на 20.02.2013".

По думите на Йотова плакатът е бил предаден на разследващите от служител на общината, който го е взел. Все ще не е ясно защо общинарят е прибрал плаката.

Аутопсията на Горанов не е приключила.

Според Йотова е  назначена съдебно-медицинска експертиза, за да покаже точно  причините за смъртта на младия мъж.

Говорителят на прокуратурата каза, че сега целта на разследването е да се уточни къде точно е живял Горанов.

Ясно е, че той е ползвал две квартири в Добрич, предполага се, че е живял и под наем на адрес във Варна.

Установяването на варненската му квартира ще позволи на разследващите да получат достъп до негови лични вещи и евентуално да се запознаят с почерка му, за да се разбере дали той е писал плаката.

Работа по случая продължава, допълва БТА.

Тази вечер в 18,00 ч. чрез Facebook във Варна се организираха и се събират протестиращите в памет на Пламен. За София срещата им е насрочена от 18,30 часа край езерото Ариана.

Приятелите на младежа призовават тези, които не могат да присъстват, да загасят светлините в дома си и да запалят свещичка.

Активността в социалните мрежи е изключително висока. 

Потребителите на интернет масово предлагат във форуми и социални мрежи Пламен Горанов да получи посмъртно орден "Стара планина".

"Той е герой, мъченик на протестите на народното движение. За съжаление трябваше някой да се самозапали от отчаяние, за да може хората да си кажат – ето, станало е много зле!”, обяви един от приятелите на Пламен в предаването на Милен Цветков.

Водещи

Най-четени