Полицията арестува пиромани, но палежите на коли не спират* 18.12 | 09:50

Снощи отново имаше запалени автомобили

От Кремена Бедерева

Два автомобила са горели тази нощ в столицата, съобщиха за Агенция "Фокус” от пресцентъра на МВР.

Сигналът е подаден към 1.28 часа през нощта. На ул. "Кукуш” са горели са Opel и Ford. Други два автомобила са били спасени от огъня. Няма пострадали при инцидентите.

БНР пък съобщава за три подпалени автомобила през изминалата нощ - един в квартал "Младост 3", един във Волуяк и един в Перник.

Първият сигнал за опожарен автомобил е подаден от Перник около 1 ч. Два часа по-късно е запалена кола и във Волуяк. Около 4.30 ч. е последният сигнал, подаден в пожарната, за опожарен автомобил. Той е с адрес в столичния квартал "Младост 3". Инцидентът там е станал пред блок 328. Няма задържани.

Същевременно, след като вече близо 50 коли изгоряха в столицата, столичани се вдигнаха на опълчение срещу подпалвачите. Доброволци патрулират около блоковете по график, за да опазят колите си, съобщава bTV.

Ако не се пазиш сам, не само полицията, но и Господ няма да те опази от пироманите - така казват в един от крайните квартали на София, където мъжете в блока патрулират  от седмица. За да не превърнат паркинга си в мишена на подпалвачите, държат да са анонимни.

Идеята за опълчението се родила в кварталната кръчма след серийните палежи. Затова опълченците са в бойна готовност всяка нощ.

Блокът е оборудван и с камера, която се включва около 23:00 часа, а записите се гледат от доброволците сутринта. До момента не са засекли нищо подозрително в района, но се заканват, че ако видят  съмнителен непознат около колите, ще го линчуват.  

В случай, че пироманите продължат да палят коли, опълчението в блока е готово да дава извънредни дежурства по празниците.

iNews припомня, че на 16 декември полицията е задържала 29-годишен мъж, свързан с палежите в София. Арестуваният е криминално проявеният Юлиан Ковачки. Той е заловен е в столичния квартал "Младост".

По данни на МВР задържаният се е провалил на детектор на лъжата. Вероятно той ще бъде обвинен само за палежите в квартал "Младост".

За около месец и половина в София бяха опожарени повече 40 автомобила в различни квартали на града. В разследването на случаите дори се включи ДАНС. Председателят на Парламентарната комисия за контрол на ДАНС Димитър Дъбов коментира, че агенцията проверява опасения за тероризъм при тези случаи.

В нощта на 10 срещу 11 декември беше арестуван и 33-годишният Владислав Николов, известен с прякора Куката. Той е заподозрян за съпричастност към случая и палежи в кв. "Западен парк".

На 14 декември пък МВР съобщи, че при масова акция на столичните полицаи са задържани 63-ма души за различни престъпления. При четирима е открита съпричастност към случаите за палежите в града.

В хода на операцията бяха проверени 1200 коли. 2600 души, сред които 93 криминално проявени, попаднали в полезрението на полицаите. Изглежда обаче не всички подпалвачи са заловени.

 

*Информацията е актуализирана към 10.15 часа.

Водещи

Най-четени