Попова би застанала срещу целия свят против смъртното наказание 02.12 | 12:28

Вицепрезидентът не иска и да чува за връщане на смъртните присъди

От Диана Цветкова

Срещу смъртното наказание бих застанала, ако трябва и срещу целия свят , заяви вицепрезидентът Маргарита Попова пред БНР.

Тя направи изказването в коментар на идеята си, която оповести преди дни, от законодателството ни да отпадне възможността за налагане на доживотен затвор без право на замяна.

Тогава Попова се мотивира, че липсата на възможност за замяна на наказанието е нехуманна. Предложението ѝ обаче предизвика бурни спорове в общественото пространство и изкара наяве темата за връщане на смъртното наказание.

Сега вицепрезидентът изтъкна, че законодателството на другите държави не посочва по два пъти наказанието "доживотен затвор", а у нас е точно така – веднъж с право на замяна и втори път – без.

Тя уточни, че разбира хората, които са против идеята ѝ, защото това е тяхната реакция срещу тежките престъпления. "Никой не може да убеди лесно жертвата, пострадала от престъпление, че не трябва да има тежко възмездие и ако може най-тежкото", заяви Маргарита Попова.

Попитана за коментар на появилите се призиви за връщане на смъртното наказание, тя бе лаконична: "За смъртно наказание никога не бих искала да се говори, никога не бих искала да чувам нито като личност, нито като държавник".

Водещи

Най-четени