Поредно дисциплинарно дело заплашва съдия Румяна Ченалова 15.01 | 09:42

От Кремена Бедерева

Ново, трето поред дисциплинарно дело заплашва Румяна Ченалова. Съдийката, скандално нашумяла напоследък със случая "Белведере", този път е на мушка заради емблематичното дело "САПАРД" за пране на пари, пише в. "Преса".

Предложението за наказание е подписано от петима от Висшия съдебен съвет (ВСС), сред които Галя Георгиева и Димитър Узунов. ВСС ще го гласува днес.

Поводът - като съдия на първа инстанция в процеса срещу Марио Николов, Людмил Стойков и други тя изцяло е игнорирала искане на прокуратурата за запор върху техни имоти. Вместо да се произнесе за обезпеченията в хода на процеса, както е по закон, Ченалова образувала отделно дело по прокурорското искане. И в крайна сметка изобщо не го разгледала, са установили членове на ВСС.

На първа инстанция Ченалова осъди Марио Николов на 10 г. затвор, Людмил Стойков бе оправдан. След куп перипетии - оправдаване на втора инстанция, искане на главния прокурор и нареждане на ВКС за нов процес - делото сега пак е в апелативния съд.

А срещу Румяна Ченалова във ВСС вече има две други дисциплинарни дела. Първото, тръгнало през юли 2013 г., още не е приключило. То е заради водено срещу нея дело в Македония за източване на близо 8 млн. евро от бившия държавен тютюнев монопол "Македония табак".

Втората дисциплинарка е прясна. Тя започна през декември 2014 г. заради делото за фалита на френските дружества "Белведере". Според членове на ВСС Ченалова е демонстрирала предубеденост по казуса. Дни по-късно тя си даде отвод от случая.

Водещи

Най-четени