Похитителят от Сливен очаква по-лека присъда 08.01 | 14:43

До месец Апелативният съд решава да върне ли делото срещу Стефанов на първа инстанция

От Диана Цветкова

Подсъдимият за заложническата криза в банковия клон в Сливен Стефан Стефанов очаква съдът да намали присъдата му.

Това каза самият той пред журналисти, на влизане в съдебната зала в Бургаския апелативен съд.

Делото се гледа на втора инстанция за втори път, след като през ноември Върховният касационен съд го върна заради допуснати груби процесуални нарушения. Преди това Стефанов бе осъден на 16 години затвор и 100 000 лева обезщетение.

До месец бургаските магистрати трябва да решат дали да върнат процеса на първоинстанционния Сливенски окръжен съд за ново разглеждане.

Защитата на Стефан Стефанов настоя делото да не се връща за ново разглеждане – искане, с което се съгласи и адвокатът на простреляния охранител Станчо Станев, съобщава БТА.

Прокуратурата обаче смята, че делото трябва да бъде върнато в начална фаза, защото процесуалните нарушения, посочени от ВКС, са допуснати именно в Сливен, след като първоначално процесът е гледан при съкратената съдебна процедура.

"Съжалявам за постъпката си. Бих променил, не бих го направил отново", бяха думите на самия подсъдим пред бургаския съд. Той се призна за виновен пред магистратите и каза, че не оспорва посочените от прокуратурата обвинения.

Решението на Апелативния съд в Бургас ще е ясно в рамките на месец, което е и законовия срок за произнасянето.

Стефан Стефанов отговаря пред Темида за опита за обир на банков клон в Сливен, който направи на 23 март 2011 г. Тогава младият мъж нахлу в офис на "Инвестбанк", за да го ограби, простреля охранителя Станчо Станев и държа шест служителки на банката за заложници в продължение на 18 часа.

Заложническата криза в крайна сметка приключи успешно, след като Стефанов се предаде на тежковъоръжените спецполицаи, обградили банковия клон. Той е подсъдим по общо девет обвинения, сред които за въоръжен грабеж в особено големи размери, както и опит за убийство.

Водещи

Най-четени