Правителството ще работи за прагматизъм в обучението 29.11 | 13:44

Според Орешарски студентите не са подготвени за първия си работен ден

От Мая Александрова

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че най-честата критика, която чува от бизнеса, е, че студентите не са достатъчно подготвени за първия си работен ден.

Той присъства на срещата със студентите за обсъждане на проекта на Стратегия за развитие на висшето образование 2014–2020.

По думите му целта на стратегията за висше образование не e абстрактно знание.

"Фундаменталните знания са по-силно развити, а слабост на системата е, че не сме насочили достатъчно прагматично обучението, затова се получава потенциалният конфликт между университетите и работодателските организации.

Орешарски заяви, че ще бъдат насочени достатъчно мерки и политики, така че да има прагматизъм в обучението.

"Ще се правят и консултации с работодателските организации и бизнеса и още на стадий планиране да приближим системата на висше образование към практиката", допълни той.

Според Орешарски е важно всички специалисти, които работят в съответните предприятия, да бъдат добре подготвени с универсални знания. По думите му е важна квалификацията, а не работното място.

"Един добре квалифициран човек не се притеснява за работното си място. Друг принцип е обучението през целия живот. Три до пет години са достатъчен период, за да амортизират знанията ви, ако не ги осъвременявате своевременно. Знанията в университетите трябва да се възприемат само като една фаза и студентите трябва да се подготвят да бъдат ученици цял живот", каза още министър-председателят.

Той подчерта, че е много важно стратегията да бъде възприета поне от преобладаващата част от студентство, съобщи в. "24 часа".

Водещи

Най-четени