Пращат Тони Мамата в Спецсъда след уволнението на съдия Тодорова 09.08 | 10:32

Антон Савов е подсъдим за организиране на наркогрупа

От Диана Цветкова

Софийският градски съд (СГС) прекрати делото срещу сочения за дясна ръка на Златко Баретата, Антон Савов – Тони Мамата и го изпрати в Специализираната прокуратура.

Тони Мамата, Росен Петров – Животното, Добрин Синигеров – Голямата Муна и Генчо Романски са подсъдими по дело за организирана престъпна група за разпространение на наркотици.

Процесът, който започна миналата година и вече вървеше към финал, бе гледан от съдия Мирослава Тодорова. Тя обаче бе уволнена от Висшия съдебен съвет (ВСС) и затова неприключилите ѝ дела трябва да бъдат разпределени на нейни колеги и да започнат отначало.

"Действието на решението на ВСС е незабавно и по силата на закона не се влияе от факта на подадена жалба срещу него. Това обстоятелство препятства възможността съдия Мирослава Тодорова да продължи разглеждането на дела, по които участва в състав или е докладчик", се посочва в съобщение на СГС.

Наред с това обаче е преценено, че делото на Тони Мамата не може бъде гледано от магистрат при Софийския градски съд.

Причината е в последните поправки в Наказателно процесуалния кодекс (НПК), с които бяха създадени специализираните съд и прокуратура и които трябва да гледат именно делата срещу организираната престъпност.

Новите разпоредби са в сила от 1 януари 2012 г., когато производството срещу Тони Мамата вече беше в съдебна фаза. Със спирането на делото обаче се дава възможност то да се гледа от т. нар. съд "Антимафия".

Водещи

Най-четени