Предизборните разходи над 1000 лв. - само по банков път 16.12 | 12:33

Вече има и забрана за финансиране и от религиозни институции

От Елена Коцева

Приходите и разходите на стойност над 1000 лева, свързани с предизборни кампании, ще се извършват само по банков път. Това стана при приемане на второ четене на текстове от Изборния кодекс.

Депутатите приеха физическите лица да могат да правят дарение на политически сили и инициативни комитети само в размер до 10 000 лева.

Те могат да предоставят за предизборните кампании за безвъзмездно ползване само собствени движими и недвижими вещи, както и да извършват безвъзмездни услуги само с личен труд.

Партиите, коалициите и инициативните комитети могат да финансират предизборните си кампании със собствени средства на партиите и членовете на инициативните комитети, средства на кандидатите, както и дарения от физически лица.

Забранява се финансиране на предизборни кампании с анонимни дарения под каквато и да било форма, от юридически лица и еднолични фирми, от чужди физически лица, с изключение на лицата граждани на друга държава-член на ЕС, които имат избирателни права по този кодекс.

Забрана за финансиране и от религиозни институции, както и от чуждестранни правителства или чужди държавни предприятия, търговски дружества или организации с идеална цел, въведоха още народните представители.

Предизборните предавания по БНТ и БНР и техните регионални центрове се заплащат от партиите, коалициите и инициативните комитети по тарифа определена от Министерския съвет.

Определен е и редът, по който се правят жалби от политическите сили до централната, районната или общинска избирателна комисия при нарушения.

Водещи

Най-четени