Социолози няма да отварят изборните урни 17.12 | 20:17

Предложението не бе прието в Изборния кодекс

От Елена Коцева

Социолози няма да присъстват в секциите при отварянето на урните и броенето на бюлетините.

Това гласуваха народните представители при приемането на второ четене на текстове от Изборния кодекс.

Спор в пленарната зала предизвика регламентирането на хората, които могат да присъстват в изборните помещения в края на изборния ден.
Като предложение от опозицията дойде сред присъстващите да са и представители на социологически агенции. Аргумент за това е желаната прозрачност на изборния процес.

Така би се постигнало максимален брой представители на гражданското общество да присъстват в края на изборния ден. Социологическите агенции трябва да се убедят, че резултатите от изборите няма да се фалшифицират.

Вносителите на проектозакона за Изборен кодекс отбелязаха, че социолозите нямат отношение към прозрачността на изборите и мнозинството не гласува предложението.

Вече четири дена депутатите гласуват ударно промените в Изборния кодекс. Понякога заседанията продължаваха и до полунощ, като се конкурираха с тези по дебатите по приемането на Бюджет 2011 г.

Освен това днес парламентът реши да заседава извънредно от 9.00 часа в и в понеделник и вторник (20 и 21 декември). Депутатите ще обсъждат и приемат на второ четене изменения в Търговския закон, в Закона за съдебната власт, в НПК, в Закона за пощенските услуги.

В програмата е и второто четене на закона за българската Агенция по безопасност на храните, както и продължение на второто четене на Изборния кодекс, в случай, че не бъде окончателно приет днес.

Водещи

Най-четени